Değişen trendler ile hacmi 2020'de 11 milyar dolar olan ve ilerleyen yıllarda 2025'e kadar ortalama %9,3 büyümesi beklenen çizgi roman pazarına büyük katkı sağlayan ve eğlence endüstrisine farklılık kazandıran dikey çizgi roman formatı webtoon her gün alıcı bulmaya devam ediyor.
Uzak doğu ve bilhassa Kore akımının etkilerini gördüğümüz ülkemiz, bu bölgelerin akımı ile üretilen işlere karşı daha sempati duyabiliyor. Bu etkileri fark eden, Türkiye'de büyümüş iki Koreli tarafından kurulan yerli webtoon platformu LOKMA'yı tanıyalım.
İlginizi Çekebilir: Spor Tesisleri ile Spor Yapmak İsteyenleri Bir Araya Getiren Uygulama Sporsepeti
Webtoon Birçok Sevilen Yapıma İlham Oldu
Mobil cihazlarla uyumlu olarak üretilen ve dikey olarak okunabilen çizgi roman formatı, dijital çizgi roman kategorisinde yer alıyor. Kore merkezli teknoloji şirketleri, Kakao ve Naver, bu kategoride üretilen çizgi romanları dünya ile tanıştırdı. Netflix gibi ücretli platformların dikkatini çeken bu tür, birçok sevilen yapıma ilham oldu. Sene içerisinde ilgi gören All of Us Are Dead, Hellbound, Along with the Gods gibi yapımlar bu türden ilham alınarak oluşturuldu.
Tüm bunları göz önünde bulunduran Türkiye'de büyümüş iki Koreli girişimci Hun Jang Cho ve MinSoo Kim tarafından Türkiye merkezli ilk webtoon platformu LOKMA 23 Eylül'de kuruldu. Konuyla ilgili düşüncelerini paylaşan LOKMA STUDIO CEO'su Hun Jang Cho, "Türkiye'de, Kore'ye ve Kore'de üretilen popüler kültür öğelerine yoğun ilgi duyan güçlü bir topluluk var. Webtoon formatı halihazırda bu genç, dijital yerli ve teknoloji okuryazarlığı yüksek topluluk tarafından yakından takip ediliyor. LOKMA STUDIO olarak bu topluluğu ve Türkiye'de çizgi roman üretenleri bir araya getirecek ilk ve tek platformu LOKMA adıyla açtık" dedi.
Webtoon Her Kültürden Sanatçının Kullanabileceği Bir Ortam
Webtoon formatının çok işlevsel bir yönüne dikkat çeken Hun Jang Cho, her kültürden sanatçının hikayelerini aktarabileceğini belirtiyor. Açıklamalarında "Webtoon her şeyden önce bir çizgi roman formatı. Bu yönüyle her kültürde kolaylıkla karşılık bulabileceğini düşünüyoruz. ABD, Avrupa ve Avustralya gibi üşle ve bölgelerde yaşayan sanatçılar halihazırda webtoon formatını kullanarak Kore kültüründen bağımsız güçlü eserler çıkarıyor. LOKMA'da sunduğumuz 'Kırsalım Gözleri ve Rüyalarda Buluşuruz' gibi eserler de Türkiye ve Türk kültürüne özgü hikayeleri ele alıyor. LOKMA olarak merakı olan tüm okurlara hitap eden çeşitli içerikler sunduğumuzu ve topluluk tarafından kısa sürede benimseneceğimizi düşünüyoruz" ifadelerine yer verdi.
Çizer Olmaya Hevesli Birçok Sanatçı Adayı Bulunuyor
Google Play Store ve App Store'da yer alan girişim, birçok kişinin ilgisi ile karşılandı. Çizer olmak isteyen birçok kişi olduğunun altını çizen Hın Jang Cho, "Uygulamamızda okurlarımızın görüşlerini paylaşabilecekleri bir geribildirim alanı mevcut. Şimdiye kadar okurlarımız bu alandan en çok kendi hikayelerini paylaşıp paylaşamayacaklarını sordu. Çizmeye istekli, hikayelerini paylaşmak isteyen çok sayıda sanatçı adayımız var. Editör ekinimiz, okurlarımızın eserlerini değerlendiriyor ve eğer eserler uygun bulunursa, eser sahibiyle sözleşme için görüşüyoruz. LOKMA STUDIO olarak, uygulamamız büyüdükçe, okurlarıyla arasında güçlü bir bağ olan webtoon üreticileri için sürdürülebilir bir gelir modeli oluşturmayı amaçlıyoruz. LOKMA şu anda ücretsiz ama zaman içinde, okurlarımızı ve webtoon yazarlarımızı tanıdıkça tüm taraflar için en uygun gelir modelini sunmaya da hazırız" dedi.
Her geçen gün gördüğü okuyucu ve çizer ilgisi ile çalışmalarını daha da geliştirmeyi amaçlayan LOKMA STUDIO, vizyoner kurucular ve yenilikçi tutumlarla yeni özelliklerin yolda olduğunu açıkladı.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...