Havacılık sektöründe lider konumdaki United Airlines seyahatlerdeki süreleri azaltmak adına Süpersonik jet alımı yapacağını duyurdu. United Airlines tarafından alınan bu karar kamuoyunda olumlu karşılandı.
Aslında Süpersonik uçaklar dünyada çok da yeni bir gelişme değil. Süpersonik uçakla en son uçuş, Concorde tarafından 2003 senesinde Londra ile New York arasında gerçekleştirildi. Daha sonra Süpersonik uçaklar uçuşlarda kullanılmamalarına rağmen hiçbir zaman cazibesini kaybetmedi. Özellikle ultra hıza sahip olmaları herkesin ilgisini toplamıştı.
Son dönemlerde Süpersonik jetler tekrar gündeme gelmeye başladı. United Airlines, Boom Supersonic şirketinden 15 adet Süpersonik uçak satın alacağını duyurdu. Havayolu şirketi sıfır emisyona sahip bu uçaklara toplam 3 milyar dolar harcayacak ve Boom Supersonic şirketinden ilk Süpersonik yolcu uçağını alan Amerikalı havayolu şirketi olarak tarihe geçecek.
United Airlines ilk etapta Boom Supersonic şirketine 15 uçak siparişi verdi. Boom Supersonic şirketiyle beraber süpersonik uçaklarla ilgili hem sürdürülebilir hem de operasyonel çalışmalara imza atacak. Boom Supersonic tarafından şartlar karşılandığı takdirde United Airlines şirketi 35 uçak siparişi daha verecek.
Süpersonik Jetlerin Özellikleri
Süpersonik uçakların kalıcı ve sürdürülebilir olması adına Boom Supersonic şirketi birtakım olağanüstü değişikliklere imza attığına da değindi. 40 sene sonra tekrar sektörde görebileceğimiz sÜpersonik uçakların istekleri karşılayıp karşılamayacağı konusunda halen kafalarda soru işaretleri var. Geliştiriciler tarafından belirtilen
Süpersonik uçakların özellikleri şöyle sıralanabilir:
Boom Supersonic şirketi tarafından belirtilen hususların başında, 1. gün itibariyle Overture uçaklar
karbon nötre sahip olacak. Mach uçağıysa havada
60.000 fit yüksekliğe çıkabilecek. Mach uçağı aynı zamanda
%100 sürdürülebilir havacılık yakıtıyla çalışacak. Tüm bu özelliklerin yanı sıra
seyahat sürelerini de kısaltacak. Boom Supersonic tarafından yapılan açıklamaya göre Overture uçağıyla yapılan Newark ve Londra arası uçuş 3,5 saate inecek. Tokyo ile San Francisco arasındaki uçuş ortalama 6 saate kadar inecek. Boom Supersonic şirketi, dünya genelinde 500 rotada uçuş saatlerinin kısalacağını açıkladı.
Uçuş Öncesi İzlenecek Yollar
Süpersonik uçaklarla her kesimin uçabilmesi için öncelikle bilet fiyatlarında erişilebilirlik baz alınmalı. Bunun için uçakların inovasyon ile teknoloji maliyetlerinin düşmesi gerekiyor. Yolcu taşıması öncesinde havacılık güvenlik kurumları ve Federal Havacılık İdaresi tarafından mutlaka bir uvertür onay işlemi yapılması gerekiyor.
United Airlines şirketi, sürdürülebilir yakıt hızlandırılması ve uvertür çalışmaları gerçekleştirebilmek adına Boom Supersonic şirketiyle beraber çalışmayı amaçlıyor. Eğer 2 şirket de birbirine sadık kalırsa 2025’te uçaklar hazır olacak. 2026 yılında Supersonik uçaklar ile ilk uçuş gerçekleşecek, 2029’da ise Süpersonik uçaklarla yolcu uçuşları gerçekleşiyor olacak.
Peki 40 sene sonra tekrar kamuoyuna sunulacak Süpersonik uçaklarla ilgili siz ne düşünüyorsunuz, yorumlarınızı bizimle paylaşın.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...