Araştırmacılar, Venüs ve esrarengiz tarihi ile ilgili yeni bilgiler ortaya çıkardı. Dünya gibi levha tektoniğine sahip olmamasına rağmen komşu gezegenimizin genç yüzeyinin ardındaki sır ortaya mı çıkıyor? Venüs ve Dünya'nın eski etki geçmişlerini karşılaştırarak, Venüs'ün muhtemelen daha yüksek hızlı, daha yüksek enerjili etkiler yaşadığını iddia ediyorlar. Bu çarpışmalar, aşırı ısınmış bir çekirdek ve genişlemiş volkanizma ile sonuçlanarak, nihayetinde gezegenin yeniden yüzeye çıkmasına neden oldu.
Bulgular, özellikle NASA ve Avrupa Uzay Ajansı'nın onları doğrulamak için değerli veriler sağlayabilecek yaklaşan Venüs misyonları göz önüne alındığında, önemli çıkarımlara sahip! Detaylar haberimizde.
İlginizi Çekebilir: İlgi Çekici Fosfin Molekülü,Yeniden Venüs Atmosferinde!
İşte Detaylar
Dünya ve Venüs arasındaki karşıtlık, benzer boyutları ve kütle yoğunlukları göz önüne alındığında, uzun süredir bilim adamlarının ilgisini çekiyor. Dünyanın dinamik levha tektoniği, sıradağları oluşturan ve volkanizmayı teşvik eden çarpışmalar yoluyla yüzeyini sürekli olarak yeniden şekillendiriyor.
Edinilen bilgiye göre, Venüs, güneş sistemimizdeki diğer tüm gezegenlerden daha fazla yanardağa sahiptir. Ancak yüzeyinde yalnızca bir sürekli plaka bulunur.
80.000 volkan, Dünya'dan 60 kat daha fazla, Venüs'ün yüzeyinin büyük lav taşkınlarıyla, muhtemelen bugüne kadar yenilenmesinde çok önemli bir rol oynadı.
Önceki simülasyonlar, Venüs'teki bu kadar geniş volkanizmayı açıklamakta zorlanmıştı. Ancak en son modeller artık zorlayıcı bir açıklama sağlıyor.
Yale Üniversitesi'nden ortak yazar Profesör Jun Korenaga bir basın açıklamasında nasıl bir açıklamada bulundu? "Son modellerimiz, Venüs'teki erken, enerjik çarpışmaların neden olduğu uzun ömürlü volkanizmanın genç yüzey yaşı için ikna edici bir açıklama sunduğunu gösteriyor" ifadelerinde bulundu.
Anlamlı bir şekilde, Venüs üzerindeki etkiler Dünya üzerindeki etkilerden çok daha hızlı ve güçlü olsaydı, sadece birkaç büyük etki, çok farklı sonuçlara neden olabilirdi. Bunun, gezegenin jeofiziksel olarak evrimleşme biçimi üzerinde önemli bir etkisi olabilirdi.
Çalışmanın SwRI'dan ortak yazarı Dr. Raluca Rufu, bu yüksek çarpma hızlarının, Venüs'ün mantosunun yüzde 82'ye varan oranda erimesiyle kapsamlı erimeye yol açtığını belirtti. Daha sonra, erimiş malzemelerden oluşan karışık bir manto ve aşırı ısıtılmış bir çekirdek oluştu.
Korenaga, "Venüs'ün iç koşulları iyi bilinmiyor ve enerjik etkilerin rolünü düşünmeden önce, jeodinamik modeller, Venüs'te gördüğümüz büyük volkanizmaya ulaşmak için özel koşullar gerektiriyordu" diye de ekledi.
Bu nedenle ekibin, enerjik etkilerin Venüs'te gözlemlenen büyük volkanizmayı açıklayabileceği sonucuna varmak için hem çarpışma modellemesi hem de jeodinamik süreçlerdeki uzmanlığı birleştirdiğini belirtelim.
Baş yazar Dr. Simone Marchi, "Şu anda Venüs'e ilgi yüksek," diye belirtti.
"Bu bulguların yaklaşan görevlerle sinerjisi olacak ve görev verileri de bulguların doğrulanmasına yardımcı olabilir."
Venüs'ün gizemlerini ve eşsiz jeolojik evrimini çözerken, bu yeni bulgular gezegenin genç görünümünü ve onu Dünya'dan ayıran ilgi çekici doğal mühendisliği anlamamız için bir yol sunuyor.
Çalışmanın tamamının Nature Astronomy'de yayınlandığını belirtelim. Buradan da erişilebilir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...