Veri kurtarma, HDD, SSD veya flash diskler gibi bozuk veya hasar görmüş depolama ortam cihazlarından veri kurtarma işlemidir. Bir sabit disk sürücüsündeki önemli bir profesyonel belge veya bir USB flash sürücüdeki tıbbi veriler veya harici bir sabit sürücüdeki fotoğraflar ve videolar olsun, her türlü hayati bilgiyi bir veya diğer veri depolama aygıtında saklarız. Verilerin her zaman güvenli ve ihtiyaç duyduğumuz anda bizim için erişilebilir olduğunu düşünüyoruz.
Veri kurtarma genellikle dâhili ve harici sabit sürücüler, flash sürücüler, katı hal sürücüleri, optik ortamlar (CD'ler ve DVD'ler) ve depolama bantları gibi depolama ortamlarına uygulanır.
İlginizi Çekebilir: Günümüzün Hastalığı: Dijital Bunama
Veri Kaybının Nedenleri Nelerdir?
İstatistiklere göre veri kaybı nedenlerinin çoğu kötü amaçlı saldırılardan ziyade kullanıcıların yaptığı hatalardır. Veri kaybının yaygın olan nedenleri arasında elektrik kesintisi, bilgisayar virüsleri, ekipman arızaları, verilerin yanlışlıkla silinmesi, sabit diskin biçimlendirilmesi gibi nedenlerdir.
Dünyadaki veri kaybıyla ilgili yapılan çalışmanın sonuçları şu şekilde gösterilmektedir:
Kaybedilen bazı veriler kurtarılabilir, ancak bu süreç genellikle BT uzmanlarının yardımını gerektirir ve işletmenizin başka bir yerde kullanabileceği zaman ve kaynaklara mal olur. Diğer durumlarda, kayıp dosyalar ve bilgiler kurtarılamaz, bu da veri kaybını önlemeyi daha da önemli hale getirir. Veri kaybına neyin yol açtığını anlayarak işletmenizin veri kaybı potansiyelini en aza indirebilirsiniz.
Veri kaybının verdiği rahatsızlık, büyük miktarda veri kaybolduğunda işiniz için daha da büyük sonuçlar doğurabilir:
Verileri korumasız bırakmak pahalı bir risktir. Bir IBM araştırmasına göre bir ABD şirketine veri ihlalinin ortalama maliyeti 8,6 milyon dolardır. Aynı çalışma, bir veri ihlalini tanımlamanın ve kontrol altına almanın 280 gün (dokuz aydan fazla) sürebileceğini buldu.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...