İlk video oyun konsolu birçok çocuğun sahip olduğu ve saatlerce süren macerayla heyecana açılan bir portal olan Game Boy'dur.
Ancak bugün, modası geçmiş diğer araçlar gibi, Game Boy da çoğunlukla koleksiyoncular ve onu koruma konusunda bilgi sahibi olanlar tarafından saklanan bir kalıntıdır. Bu da uçucu video oyunu kültürünün nasıl hissettirdiğinin bir temsilidir.
İlk kez, Video Game History Foundation ve Software Preservation Network tarafından 10 Temmuz'da yapılan ortak bir araştırma bu duyguya bir rakam veriyor. 2010'dan önce ABD'de piyasaya sürülen video oyunlarının yaklaşık %87'si "kritik derecede tehlike altında."
Rapora göre Game Boy ya da tarihi Commodore 64'te yayınlanan oyunlar özellikle bu duruma karşı oldukça savunmasız kalıyor. Çalışma, 2010'dan önce piyasaya sürülen rastgele seçilmiş 1.500 video oyununun her tür konsol ve PC'de bulunup bulunmadığı kontrol edilerek gerçekleştirildi.
İlginizi çekebillir: Oyun Sektörüne Yatırım Yapmanın Avantajları
Video Oyunları Piyasası Sallanıyor
Bu kıyamet günü tahmininin arkasındaki sebep, oyunların mağaza raflarında sonsuza kadar kalmaması ve sürekli olarak ticari dağıtımdan düşmesidir. Araştırmaya göre yalnızca Pokemon veya Sonic gibi en popüler oyunlar yeniden piyasaya sürülüyor.
Raporda, telif hakkı yasalarının, kütüphaneler gibi kültürel kurumların oyunları, kitaplar ve filmlerle aynı şekilde korumasını ve paylaşmasını da engellediği belirtildi.
Bu, Metal Gear veya Unreal Tournament gibi çok sayıda klasik oyunun artık erişilemez olduğu anlamına geliyor.
Araştırmanın yazarı, bu klasik video oyunlarının mevcudiyetinin, sessiz dönem filmlerinin hayatta kalma oranından bile daha kötü olduğunu söylüyor.
Federal Ticaret Komisyonu geçen yıl bir raporda , video oyun endüstrisinin hem film hem de müzik endüstrilerinden daha büyük olduğunu söyledi. Küresel olarak, video oyunları 2022'de 170 milyar dolar komisyon aldı. Temmuz raporuna göre sektörün bugün değeri 180 milyar dolar.
Ve geçen yıl küresel gişe satışlarından beş kattan fazla gelir elde etmesine rağmen , video oyunları, onları korumamız için gereken muafiyetler olmaksızın, telif hakkı yasası kapsamında hala kendi sınıfları olarak görülüyor.
Endüstri Problemlerle Karşı Karşıya
Video oyun endüstrisinin büyük bir kısmı risk altında olsa da, bu yetişkinler için bin yıllık çocukluklarının önemli bir parçasının sonsuza dek gitmiş olabileceğini hissettiriyor.
Video oyunlarının telif hakkı yasasıyla ilgili bir sonraki tartışma 2024 için planlanıyor ve git gide hızlı bir biçimde ilerliyor. Kültürel oyun tarihinin ise %87'sinin kayıp gitmesine izin vermeyecek kadar değerli olduğu düşünülüyor.
İlerleyen konsol nesilleri ve hem geriye dönük uyumluluğun hem de dijital oyun vitrinlerinin yavaş yavaş sona ermesiyle, eski oyunları oynamak her zaman zor olmuştur. Video Game History Foundation (VGHF) ve Software Preservation Network tarafından yapılan yeni bir çalışma sayesinde, eski oyunlara erişmenin gerçekte ne kadar zor olduğunu artık daha iyi anlıyoruz.
Video Game History Foundation'ın yardımcı direktörü Kelsey Lewin, "Amerika Birleşik Devletleri'nde piyasaya sürülen klasik video oyunlarının %87'si kritik derecede tehlikede" diye yazdı .
Video Game History Foundation rapordan önemli noktaların yer aldığı özet bloglar da yazdı.
Rapor, “klasik oyunları” 2010'dan önce piyasaya sürülen bir oyun olarak tanımlıyor.
İlginizi çekebilir: Oyun Endüstrisinde İş Fırsatları ve Kariyer Gelişimi: Yaratıcılığın ve Tutkunun Buluşması
Piyasada Değişiklikler Meydana Geliyor
Raporda, "2010'ları, perakende ölçekli video oyunları için dijital dağıtımın uygulanabilir hale geldiği ve ev video oyun konsollarında geniş çapta benimsendiği bir çağın başlangıcı olarak belirledik" deniyor.
2010'dan önce yayınlanan her video oyununun yayın durumunu doğrulamak imkansız bir girişim olurdu, bu nedenle rapor, farklı topluluk ve ticari ilgi düzeylerini temsil etmek üzere seçilen üç konsoldan birinde ABD'de piyasaya sürülen 4.000 oyun örneğine odaklanıyor. VGHF bu kategorileri şu şekilde tanımlamıştır:
Çalışma, her üç kategoride de mevcut oyun sayısının hiçbir zaman yüzde 20'nin üzerine çıkmadığını, yani 2010'dan önce yayınlanan oyunların yaklaşık yüzde 80'inin erişilebilir olmadığını ortaya koydu.
VGHF, kullanım ömrü boyunca piyasaya sürülen toplam 1.873 oyundan yalnızca 25'inin hala satın alınabileceği Game Boy'u özellikle çağırdı. Bu sayı, Nintendo bu yılın Mart ayında 3DS ve Wii U sanal vitrinlerini kapatmadan önce önemli ölçüde daha yüksekti. Tam olarak 155 oyun daha yüksekti.
Video Game History Foundation'ın kütüphane direktörü Phil Salvador, "eShop'lar kapatıldığında, piyasadaki Game Boy oyunlarının çoğu piyasadan düştü" diye yazmıştı.
Bu rapor, oyuncuların zaten özünde bildikleri bir şeye skolastik bir açıklama getirme girişimiydi. Eski oyunları oynamak zor, daha da zorlaşıyor ve elimizde kalan azıcık şeyi korumak ve daha geniş çapta erişilebilir kılmak için daha önemli bir şey yapılmazsa, video oyunu geçmişini kaybedilecek.
Salvador, "Video oyunu tarihi, en çok satanlardan daha fazlasıdır" diye yazdı. "Video oyunlarının tarihini anlamak ve takdir etmek istiyorsak, yayıncıların ticari değeri olduğuna karar verdiği oyunların derlenmiş bir listesinden daha fazlasına ihtiyacımız var." diye sözlerien devam etti.
Kütüphaneler ve diğer arşiv kurumları, eski bir Mario veya Sonic oyunuyla aynı ilgiyi yaratmayan klasik oyunlar için devreye girebilmelidir. Ancak katı telif hakkı kısıtlamaları, özellikle Dijital Binyıl Telif Hakkı Yasası veya DMCA tarafından giderek daha fazla engellenmektedir.
Video Oyun Raporu ve İçeriği
Raporda, "Kültürel miras sektörü, kütüphanelerin ve arşivlerin video oyunları için koruma ve erişimle ilgili faaliyetlerini genişletmesine izin vermek için Dijital Binyıl Telif Hakkı Yasasına daha fazla muafiyet getirilmesi için ABD Telif Hakkı Bürosuna dilekçe verdi" deniyor.
Ancak, Eğlence Yazılımları Derneği veya oyun endüstrisinin lobicilik kolu olan ESA, DMCA genişletmelerine karşı çıktı. ESA'nın argümanlarına göre, oyunlarla ilgili DMCA kısıtlamalarını gevşetmek, klasik bir oyunu yeniden yayınlamaya karar vermeleri durumunda yayıncıların kâr hanesine zarar verebilir.
Ve bu argümanın kesinlikle bir değeri var. Bu hafta Limited Run Games, NES için Jurassic Park, Tomba! ve Gex. Limited Run ayrıca, Game Boy kartuşuyla oynanabilecek Shantae Advance: Risky Revolution adlı daha önce iptal edilmiş bir Game Boy Advance oyunu çıkarıyor.
ESA, koruma çabalarını engellediği fikrine karşı çıktı. Eğlence Yazılımları Derneği başkanı ve CEO'su Stanley Pierre-Louis The Verge'e yaptığı açıklamada, "Sektörün, kütüphanelerin koruma amacıyla oyunlara yasal erişim sağlama çabalarına karşı çıkması doğru değil" dedi. "Koruma işleminin, video oyun şirketlerinin telif hakkı yasası kapsamındaki haklarını tehlikeye atmadan gerçekleştirilebileceğine ve yapılması gerektiğine inanıyoruz."
İlginç bir şekilde Video Game History Foundation, yapılması gerektiğini düşündüğü şeyi paylaşmadı. Raporun amacı bu değildi.
Salvador, "Bu raporla oyun endüstrisinin klasik oyunların çoğunun baskısının tükendiğini kabul etmesini istiyoruz" diye yazdı. "Ve ticari pazar tek başına bunu çözemez."
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...