10 milyar dolarlık James Webb teleskobu, evrenin derinliklerini aydınlatan ilk yıldızları görüntüleme görevi için 25 Aralık 2021’de Dünya'yı terk etti.
NASA’nın yeni gözdesi teleskop Fransız Guyanası'ndaki Kourou uzay üssünden Ariane roketi tarafından gökyüzüne doğru yol aldı. Yörüngeye uçuşu yarım saatten az sürdü. Kenya’daki Malindi şehrinde bulunan bir yer anteni, Webb’ten gelen ilk sinyali alarak uçuşun başarıyla gerçekleştirildiğini doğruladı.
Adını Apollo Ay inişlerinin mimarlarından biri olan James Webb’ten alan teleskop Hubble teleskobunun yerini alacak. NASA’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı bu heyecan verici uzay aracı Hubble’dan yaklaşık 100 kat daha güçlü olacak şekilde inşa edildi. Konunun detaylarını içeren bir önceki yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Webb'in fırlatılması önümüzdeki altı ay içinde karmaşık bir dizi faaliyet de başladı. Teleskop, Dünya'nın yaklaşık 1,5 milyon km ötesindeki bir gözlem istasyonu olma yolunda ilerliyor. Hedeflenen konumuna doğru yol alırken, fırlatıldığında katlanmış şekilde bulunan Webb kelebek gibi açılarak son halini alacak. Gelin bu aşamalara birlikte bakalım.
Webb Evreni Tanımlayacak
Rob Navias’ın fırlatma sırasında belirttiği gibi Webb’in en önemli hedeflerinden biri Büyük Patlama’dan (Bing Bang) kısa bir süre sonra evrenin sonsuz karanlığına son veren öncül yıldızların zamanıyla ilgili yeni bilgiler elde etmek. Bu değerli bilgiler evrenin devasa büyüklüğü nedeniyle milyarlarca yıl öncesinin görüntüleri olacak. Bu sayede nükleer reaksiyonlar sonucunda oluşan yaşam için gerekli karbon, nitrojen, oksijen, fosfor ve kükürt gibi ilk ağır atomların oluşumlarıyla ilgili sır perdelerini aralayacak.
Uzaydaki gözümüzün bir diğer önceliği de uzak gezegenlerin atmosferlerini araştırmak olacak. Bu veriler ışığında bilim insanları bildiğimiz şekliyle yaşamı destekleyebilecek ötegezegenleri sınıflandırmamıza imkan sağlayacak.
Siz de evreni tanıma noktasında önemli bir eşiği daha geride bıraktığımızı düşünüyor musunuz?
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...