Mesajlaşma platformunun patronu WhatsApp, “on milyonlarca” kişinin uygulamaya yasaklı olduğu ülkelerde gizlice erişmek için teknik geçici çözümler kullandığını söyledi.
BBC News'e konuşan Will Cathcart, “Kaç kişinin bunu çözdüğünü bilseniz şaşırırsınız” dedi. WhatsApp İran ve Kuzey Kore'de yasaklı ve Suriye, Senegal ve Gine'de de aralıklı olarak engellendi. Geçen ay da Çin, iPhone kullanıcılarının güvenli platformu indirmesini yasakladı. Katar, Mısır, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi diğer ülkeler de sesli arama gibi özellikleri kısıtlıyor. Ancak WhatsApp, kayıtlı telefon numaraları sayesinde kullanıcılarının gerçekten nerede olduğunu görebiliyor.
BBC News'e konuşan Cathcart, “WhatsApp kullanan insanlarla ilgili çok sayıda anekdot raporuna sahibiz ve yapabileceğimiz şey, engelleme gördüğümüz bazı ülkelere bakmak ve hala on milyonlarca insanın WhatsApp'a bağlandığını görmek” dedi. Çin, Apple'a Nisan ayında Çinli iPhone kullanıcılarının WhatsApp'ı AppStore'dan indirmelerini engellemesini emretti; bu hareketi Bay Cathcart “talihsiz” olarak nitelendiriyor - ancak ülke hiçbir zaman uygulama için büyük bir pazar olmadı.
“Bu Apple'ın yaptığı bir seçim,” dedi. “Başka alternatif yok. “Yani, bu gerçekten de kendilerini bir şeyi gerçekten durdurabilecek bir pozisyona soktukları bir durum.” Ancak Android kullanıcıları resmi mağazalardan geçmeden de WhatsApp'ı indirebiliyor. Ancak Cathcart, sanal özel ağların (VPN'ler) ve WhatsApp'ın geçtiğimiz Haziran ayında başlattığı proxy hizmetinin yükselişinin WhatsApp'ın erişilebilir kalmasına yardımcı olduğunu söyledi.WhatsApp ve Signal'in yanı sıra - her ikisi de uçtan uca şifrelenmiştir, bu nedenle yalnızca gönderen ve alıcı içeriği okuyabilir - Çin Telegram'ı yasakladı ve mikroblog uygulaması Threads'in kaldırılmasını talep etti.
İlginizi çekebilir: WhatsApp Güvenlik Stratejisi: Kullanıcıları Koruma Çabaları
WhatsApp'ın Dünya Çapındaki Erişilebilirliği ve Kullanıcıların Güvenliği Arasındaki Denge
Cathcart, internet özgürlüğüyle ilgili Dünya Servisi Sunar etkinliğinin son gününde BBC'ye konuştu. Cathcart uzun zamandır Batılı teknoloji platformlarının başarılı bir şekilde ihraç edilmesinin liberal demokrasi değerlerinin yayılmasında kilit rol oynadığını düşünüyor. Ancak Batı'nın özgür ve açık internet idealleriyle birlikte bunun gücünün de azaldığını kabul ediyor. BBC News'e konuşan Cathcart, “Bu kesinlikle tehdit altında ve bence bu bir mücadele” dedi.
“Otoriter hükümetlerin gözetiminden ve hatta hükümetlerin sansüründen muaf, güvenli özel iletişimi dünyanın dört bir yanında aksi takdirde buna sahip olamayacak insanlara sağladığımız için çok gurur duyuyoruz. “Ancak bu sürekli bir tehdit ve sürekli bir savaş.” ABD, Çin'e ait TikTok'u ulusal güvenlik gerekçesiyle yasaklayarak bu savaşa katılmış oldu.
Cathcart ayrıca, Birleşik Krallık da dahil olmak üzere, hükümetin uçtan uca şifrelemeyi yasaklamaya ve polisin şüpheli suçluların mesajlarını okumasına izin vermeye yönelik devam eden hamleleriyle ilgili endişelerini dile getirdi. BBC News'e verdiği demeçte “Ne yazık ki tartışmanın sona erdiğini düşünmüyorum” dedi. “İnsanlar uçtan uca şifrelemenin ne olduğunu ve nasıl çalıştığını bilip bilmedikleri konusunda mahremiyete önem veriyorlar. “Bu konuda bu kadar çok iletişim kurmak zorunda kalmamızın nedenlerinden biri de, bunun ne anlama geldiği ve neyin tehlikede olduğu konusunda gerçekten net olmaktır.”
Düzeltme 2 Mayıs 2024: Bu haberin daha önceki bir versiyonunda WhatsApp'ın şu anda Suriye'de yasaklı olduğu yanlış bir şekilde ifade edilmişti. WhatsApp şimdi BBC News'e durumun şu anda böyle olmadığını söyledi - ancak uygulama ülkede aralıklı olarak engellendi - bu nedenle hikaye değiştirildi.
WhatsApp'tan dünyanın en popüler mesajlaşma platformlarından biri olarak bahsetmek yanlış olmaz. BBC'nin yeni bir raporu da bu tespiti pekiştiriyor.
WhatsApp, dünyanın dört bir yanından on milyonlarca kullanıcının, kendi ülkelerinde kısıtlanmış ya da yasaklanmış olmasına rağmen platforma nasıl eriştiğini doğrulayabileceğini söylüyor. Bu kullanıcılar erişim sağlamak için en iyi teknik çözümleri kullanıyor ve platformdaki kullanım tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşırken bunu kusursuz bir şekilde yapıyorlar.
Rapor insanları hayrete düşürdü ve uzmanlar, kaç kişinin kısıtlamaları aşmak ve aradıklarını elde etmek için kodu kırabildiğinin akıllara durgunluk verdiğini ve bu durumda bunun popüler mesajlaşma platformuna kolay ve ücretsiz erişim olduğunu iddia ediyor.
Bilmeyenler için, platform Kuzey Kore, Suriye ve İran gibi belirli bölgelerde yasaklanmıştır. Daha sonra bu yılın Nisan ayında Çin'in, kullanıcıların güvenli mesajlaşma uygulamasına erişmesine izin vermeyecek ülkeler listesine katıldığını gördük.
Çin'den ABD'ye: WhatsApp'ın Farklı Ülkelerde Karşılaştığı Engelleme ve Yasal Baskılar
Bu arada, Ürdün, BAE, Katar ve Mısır gibi bir dizi diğer Arap ülkesi, kullanıcıların bu platform üzerinden sesli arama yapmasını engellemeye devam ediyor. Ancak şirket, kullanıcılarının çoğunun nerede olduğunu görebildiklerini ve platformu yasakladığı söylenen yerlerde çok fazla olduğunu söylüyor. Ve tüm bunlar, insanların hesaplarına kaydolurken kullandıkları kayıtlı numaralar sayesinde oluyor.
Bu ilginç konu hakkında geçtiğimiz günlerde BBC'ye konuşan WhatsApp, bu önde gelen ülkelerdeki hükümet yetkililerinin engellemelerinin şaşırtıcı olduğunu, ancak kullanıcıların güvenilir bir çözüm bulduklarını ve uygulamanın sunduklarından en iyi şekilde yararlanmaya devam ettiklerini söylüyor.
Çin, Apple'ı geçen ay iPhone'lardaki tüm kullanıcıların App Store üzerinden platformu yüklemesini engellemeye zorladı ve şirket bunun son derece talihsiz ve ciddi şekilde üzücü olduğunu söylüyor. Üstelik bu pazar hiçbir zaman şirket için bir lider olmamış olsa da.
Bu, WhatsApp'ın Apple'ın aldığını düşündüğü bir karar ve hiçbir alternatifin bulunmaması üzücü olarak görülüyor. Ancak Android kullanıyorsanız, platformu resmi kanal üzerinden yükleyebilecekleri için işler daha parlak.
Bu arada, VPN'lerin ve platformun Haziran 2023'te kullanıma sunulan proxy ağının artan yükselişi, platformun kolayca erişilebilir olmasına yardımcı oldu.
Hem WhatsApp hem de Signal, E2E şifrelemeli harika güvenli mesajlaşma hizmetleriyle biliniyor. Bu nedenle, yalnızca gönderen değil, aynı zamanda içeriğe çevrimiçi erişimi olan alıcıdır.
Bu arada Çinli yetkililer Telegram'ı yasakladı ve mikroblog platformu Threads'i silmeye zorladı.
İnternet özgürlüğü bir zamanlar lükstü ama bugün, demokrasinin önemli bir parçası olmasına rağmen herkesin buna erişimi yok. WhatsApp da açık internet fikrinin tehdit altında olduğunu ve bu konudaki mücadelelerin artarak devam ettiğini biliyor. Şirket, yetkililerin gözetiminden ve hükümet sansüründen arınmış güvenli iletişimi yaygınlaştırmanın çok büyük bir bedel gerektirdiğini söylüyor. Ancak WhatsApp gibi şirketler için mücadeleler ve günlük zorluklar biz konuşurken bile devam ediyor.
İngiltere gibi ülkeler kolluk kuvvetlerine suçluların mesajlarına erişim hakkı verilmesi gerektiğini düşünürken şirketin E2E şifrelemesini sonlandırmak gibi meselelerle nasıl başa çıktığını unutmayalım. Bu konudaki tartışmalar da devam ediyor. Yani evet, hiç bitmeyen ve zorlu bir süreç ama Meta ve Whatsapp platformu ellerinden geleni yapıyor.
WhatsApp, dünyanın en yaygın kullanılan mesajlaşma platformlarından biri olarak benzersiz bir konuma sahip. Ancak, çeşitli ülkelerde yasaklanması veya kısıtlanması, platformun karşı karşıya olduğu karmaşık bir gerçekliği ortaya koyuyor. WhatsApp CEO'su Will Cathcart'un belirttiği gibi, "on milyonlarca" insan, bu yasaklara rağmen platforma erişmeyi başarıyor, çeşitli teknik çözümler kullanarak.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...