Günümüz dünyasında iletişim dahi çoğunlukla sanal platformlarda gerçekleşmeye başladı. WhatsApp tüm dünyanın kullandığı bir mesajlaşma uygulaması. Herkesin aktif bir şekilde kullandığı, sms kavramını unutturan uygulama, 2021 yılının ilk aylarında getirdiği kullanıcı sözleşmesi ile birçok kullanıcıyı endişelendirdi. Kullanıcı sözleşmesini kabul edenlerin bazı verileri Facebook ile paylaşılacak. Peki ya kabul etmeyenlere ne olacak? İşte cevabı; WhatsApp'tan Açıklama Gizlilik Sözleşmesini Kabul Etmeyenlere Ne Olacak?
Durum böyle olunca diğer mesajlaşma uygulamalarına rağbet arttı. Signal, Bip ve Telegram uygulamaları sıkça sözü geçen uygulamalardan. Biz bu yazımızda bahsi geçen uygulamaların özelliklerini, avantajlarını ve dezavantajlarını ele alacağız.
Telegram uygulaması WhatsApp’a gelen sözleşmeden sonra en çok talep gören uygulama. 500 milyon kullanıcıya ulaşmış olan yazılımda “Uçtan uca şifreleme” özelliğinden yararlanabilmek için mesajlaşacağınız kişinin bilgilerinin olduğu sayfaya girip “Gizli sohbet başlat” seçeneğine tıklamanız gerekiyor. Telegram gizli sohbet özelliğinde kendi geliştirdikleri protokolü kullanıyor. Bu yönden cazip olmayan uygulamanın grup sohbetleri için başarılı bir iş çıkarttığını söyleyebiliriz.
Grup görüşmelerinde 200 bin kişiye kadar alım yapılabiliyor. Telegram uygulamasında görüntülü ve sesli arama yapılabildiği gibi web üzerinden de kullanılabiliyor.
Bu uygulama İOS ve Android ile uyumludur. Kullanıcı verilerine üçüncü bir kişi erişmek istediğinde hukuki süreçten geçtikten sonra ulaşılabileceğini ileri sürüyor. Kaynak kodları kamuya açık olmadığı için şüpheli bir yönü olan bir uygulamadır.
Telegram daha çok kalabalık gruplar oluşturmak isteyenler için tercih edilmektedir. Kişisel bilgilerinizi –telefon numaranıza varıncaya kadar- gizli tutabileceğiniz uygulama da dosya paylaşımı 1.5 GB gönderim sınırı bulunuyor.
Turkcell’in uygulaması olan Bip şöyle tanımlanıyor: “%100 Türk mühendisleri tarafından geliştirilen, ücretsiz iletişim ve yaşam platformu.” Yerli bir yazılım olan uygulama da görüntülü veya sesli görüşme gerçekleştirebilir, mesajlaşabilirsiniz. Web üzerinden kullanıma açılan uygulama kaybolan mesaj, caps oluşturma, herkesle iletişim kurabilme, grup mesajlaşma ve konum paylaşma, oyunlar, para transferi gibi özellikler barındırıyor.
Çeviri özelliği, sesli mesaj gönderme, gece modu gibi özellikleri bulunuyor. Bip uygulamasında uçtan uca şifreleme özelliği bulunuyor, böylece kullanıcı verileri korunuyor. Bu özelliğe sahip olsa da açık kaynak kodlu ya da özgür yazılım olmamasından dolayı güven sarsıyor. Buna ek olarak verilerin üçüncü bir kişi ile paylaşılmayacağına dair bir taahhüt yok.
WhatsApp alternatifi olan bir uygulama da Signal. Bu uygulama, tüm verilerinizi uçtan uca koruma protokolü ile gizliyor. Kaybolan görüntü ve mesaj özelliği bulunan yazılımda görüntüde yüz gizleme seçeneği bulunuyor.
Signal’de verilerinizi sizin dışınızda kimse göremiyor. Telefonunuzu yedekleseniz bile buradaki konuşmalarınızı yedekleyemiyorsunuz. Bundan dolayı kurumsal firmalar sıklıkla Signal kullanıyor.
Güvenlik açısından en başarılı olan uygulama Signal gibi gözükmektedir. Saydamlığıyla güven veren uygulama da çok fazla ek özellik bulunmuyor; gif, emoji ve çıkartma konusunda diğer uygulamalara nazaran eksik kalıyor.
2 milyardan fazla kullanıcısı olan, son zamanlarda göze batmaya başlayan uygulamanın özelliklerine gelecek olursak şunlardan bahsedebiliriz: Öncelikle mesajlar uçtan uca koruma ile saklanıyor. WhatsApp, hikâye paylaşılabilen tek sohbet uygulaması olarak da biliniyor.
Grup sohbetleri ve görüntülü görüşmeleri yapılabilen uygulamada fotoğraf, video ve ses paylaşımı için 16 MB, dosya paylaşımı için ise 100 MB gönderim sınırı bulunuyor. Canlı konum paylaşma, karanlık mod, bulut yedekleme özellikleriyle de tercih ediliyor.
WhatsApp’da en fazla 256 kişilik grup kurulabiliyor. Toplu mesaj özelliği de bulunan yazılımda 8 kişiye kadar görüntülü görüşme gerçekleştirebiliyorsunuz.
Kişi listesini şifrelemeyen yazılım, kiminle hangi saatte görüştüğünüzü sunucularına kayıt ediyor. Yalnızca üst verilerin yani; konum bilgisi, cihaz bilgisi, IP adresinin WhatsApp ortakları ile paylaşılacağı söyleniyor. Bu detayların paylaşılıp mesajların paylaşılmayacağı söylense de kaynak kullanımından dolayı hangi verilerin alınacağına dair kesin bir güvence sağlamıyor.
WhatsApp’ın kullanıcı sözleşmesi
15 Mayıs gününe kadar onaylanabiliyor, kabul etmeyenlerin uygulamayı kullanmaya devam edebileceğini ama bazı özelliklerini kullanamayacak olduklarını hatırlatmakta fayda var.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...