Çin'in Shenzhen kentindeki Tsinghua Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, gökten düşen yağmur damlalarından elektrik elde etmek için güneş pillerinde kullanılan panel düzenlemesine yöneldi. Bu elektrik üretme yaklaşımını ölçeklendirmede uzun süredir devam eden sorunların üstesinden gelmelerine yardımcı oldu. Fosil yakıtlardan uzaklaşmak isteyen dünyayla birlikte, güç gereksinimlerimizi karşılamak için yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanabilen daha yeni yöntemler her zaman memnuniyetle karşılanıyor. Gökten düşen yağmur damlaları da, teorik olarak yakalanıp elektriğe dönüştürülebilen kinetik enerji içeriyor.
İlgi çekici haberimizin detayları yazımızda!
İlginizi Çekebilir: Huawei Şirketinden Akıllı Telefon Dünyasını Kızıştıracak Hamle
Yağış Bol Miktarda Yenilenebilir Enerji İçeriyor
Araştırmacılar, daha önce cihazlardan elektrik toplamak için sıvı-katı temas elektrifikasyonundan yararlandı. Triboelektrik nanojeneratörler (TENG), dalgalar gibi diğer kaynaklardan da elektrik toplayabilir. Ancak ölçek büyütme konusunda sorunları mevcut. Bu alandaki önceki çalışmalar, yaygın olarak D-TENG'ler olarak adlandırılan damlacık tabanlı TENG'nin geliştirilmesine yol açmıştır. Bu cihazlar çok yüksek anlık çıkışa sahiptir. Enerji santrallerinin de genellikle ürettiği megavat seviyesindeki elektriği üretmek için birden fazla D-TENG'e ihtiyaç duyulacaktır.
Aktarılan bilgiye göre, birden fazla D-TENG'in bağlanması sorunun en bariz çözümü olacaktır. Ancak bunun istenmeyen bir etkisi vardır. Birden fazla D-TENG bağlandığında, üst ve alt elektrotlar arasında istenmeyen bir kuplaj kapasitansı oluşur ve bu da cihazların çıkışını azaltır.
Çin'deki Tsinghua Shenzhen Uluslararası Yüksek Lisans Okulu'nda profesör olan Zong Li liderliğindeki bir araştırma ekibi, köprü dizisi jeneratörleri kurmak ve kapasitansın etkisini azaltmak için güneş panellerinden ilham aldı.
Edinilen bilgiye göre, yağmur damlaları, FEP yüzeyi olarak adlandırılan D-TENG panelinin bir yüzeyine düştüğünde, yüzey negatif olarak yüklenirken damlacık pozitif olarak yüklenir.
Li bir basın açıklamasında, "Her bir damlacık tarafından üretilen yük miktarı küçüktür ve FEP üzerindeki yüzey yükü kademeli olarak dağılacaktır. Yüzeyde uzun bir süre kaldıktan sonra, FEP yüzeyindeki yükler yavaş yavaş doygunluğa ulaşacak.Bu noktada, FEP'in yüzey yükünün dağılma oranı, damlacığın her çarpmasıyla üretilen yük miktarı ile dengelenir."
Araştırmacılar, güç kaybı üzerinde bir etki olup olmadığını görmek için farklı boyutlarda alt elektrotlara ve çeşitli kalınlıklarda panellere sahip köprü dizisi jeneratörleri kullandı. Köprü dizisi üreteçleri ile inşa edilen D-TENG panellerinin birbirinden bağımsız olduğu bulundu. Ve bu da, istenmeyen güç kaybının azaltılabileceği anlamına geliyordu.
Li, basın açıklamasında, "Köprü dizisi jeneratörlerinin tepe güç çıkışı, aynı boyuttaki geleneksel geniş alanlı yağmur damlası enerjisinden yaklaşık beş kat daha yüksek ve metrekare başına 200 watt'a ulaşıyor. Bu da geniş alanlı yağmur damlası enerji hasadındaki avantajlarını tam olarak gösteriyor" diye de ekledi.
Aktarılana göre keşif, özellikle yıl içinde çok sayıda gün aralıksız yağmur gören bölgelerde yenilenebilir enerjilerden yararlanmanın yeni yollarını açabilir. Bu arada araştırma bulgularının da iEnergy dergisinde yayınlandığını belirtelim.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...