Son dönemde adından sıkça söz ettiren yapay zeka; atıkları azaltma noktasında etkin rol oynayacak. İşte yapay zeka ile atık azaltma!
BBC’nin teknoloji muhabiri Jane Wakefield, yapay zekayla atıkların azaltılmasına yönelik incelemeler yapıyor. Bizde bu incelemenin detaylarından bahsedeceğiz. Dünya Bankası verilerine göre 2020 yılında yaklaşık olarak 2,2 milyar ton çöp üretildi. 2,2 milyar tonluk çöpün 2050 yılına kadar yüzde 73 artacağı düşünülüyor. Bu da 3,88 milyar tona denk geliyor.
Oluşan atıkların içinde en problemlisiyse plastik olarak ifade ediliyor. Konuyla ilgili California ve Georgia Üniversitesi birlikte bir araştırma yaptı. Araştırmaya göre 1950’lili yıllardaki ilk seri üretimden 2015 yılına kadar 8,3 milyar ton plastik üretildiği saptandı.
Atıkları Azaltan Yapay Zeka Sistemi: Greyparrot
Greyparrot; Mikela Druckman tarafından kurulan yapay zeka tabanlı bir sistemdir. Bu sistem, çöp ayrıştırma ve geri dönüşüm merkezlerinde kullanılabiliyor. Greyparrot yapay zeka sisteminin çalışması; çöp ayrıştırma bantları üzerine yerleştirilen kameralarla gerçekleşiyor. Şu an Avrupa’da Greyparrot sistemi 50’nin üzerinde çöp ve geri dönüşüm tesisi tarafından kullanılıyor. Yapay zeka teknolojisi hepimizin bildiği üzere günden güne daha çok gelişiyor. Özellikle fotoğraf işleme yetenekleri önemli ölçüde gelişti diyebiliriz. Ancak Druckman bu noktayla ilgili biraz farklı düşünüyor. Druckman’a göre çöp fotoğraflarıyla ilgili yapay zekanın eğitilmesi zor. Hatta bununla ilgili de şu örneği veriyor: “Bir kola kutusunu düşünün. Çöpe atıldıktan sonra ezilecek, pislenecek, şekli ve rengi değişecektir. Bu da yapay zekanın onu tanımlamasını zorlaştırıyor.”
Greyparrot sistemleri senede 32 milyar nesneyi tarıyor. Bu taramalar sayesinde çöpler hakkında daha fazla bilgi sahibi olunuyor. Böylelikle çöp ayrıştırma tesisleri sahipleri de tesislerin daha verimli hale gelmesini sağlıyor.
Greyparrot sayesinde çöple ilgili düzenleme yapan kurumlarda; malzeme değişimi, ambalaj tasarımında nelere dikkat edileceği ve hangi materyallerin sorunlu olduğu gibi birçok konuda bilgi sahibi olabiliyor.
Mikela Druckman’a göre çöp-atık yönetimi ve iklim değişikliği birbiriyle ilişkili konular. Bunun esas sebebini de bir defa kullanılan malzemelerin önemli kısımlarının yeniden kullanılmamasıdır. Druckman bununla ilgili; “tüketim biçimlerimizi şekillendirecek ve ambalajların nasıl olması gerektiğini belirleyecek daha sıkı kurallarımız olursa, kaynaklarımızı daha verimli kullanabiliriz” şeklinde açıklama yapıyor.
Büyük markalar, Greyparrot vb. şirketlerin sunduğu verileri dikkate aldığı takdirde ürünlerini geri dönüştürülebilir şekilde üretebilecek.
Konuya dair çalışmalar yapan bir diğer şirketse Footprint’tir. Bu şirket, ürün ambalajlarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yapıyor. Footprint’in yöneticisi Troy Swope; şirket ve süpermarketlere hizmet verdiklerini açıkladı. Footprint, Gilette markasının plastik bıçaklarını bitki özlü bıçaklarla değiştirerek çevre sağlığına katkıda bulundu.
Atıkların azaltılmasına yönelik çalışmalar yapan bir başka şirketse İngiltere merkezli Polytag’dır. Polytag şirketi, üretilen plastik şişelerin ne kadarının geri dönüştürülebildiğini saptamak için bir morötesi etiket sistemi geliştirdi. Mor etiket sistemi gözle görülmüyor.
Şişeler, belirlenen geri dönüşüm tesislerine götürülerek üretim bandında yer alan Polytag makineleriyle tespit edilip sayılıyor. Böylelikle Polytag müşterileri de gerçek zamanlı ürettikleri şişelerden ne kadarının geri dönüştürüldüğünü net şekilde görüyor.
İlginizi Çekebilir: Yapay Zeka, Görme Engelli İnsanların Dünyayı Görmesini Sağlayacak!
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...