Yapay zekâ, insanlar gibi düşünebilen, insanlar gibi öğrenebilen ve eğitebilen bilgisayarlar üreten bir bilim dalıdır. Bu bilim dalının en önemli kaynağı ise insan beynidir. İnsan beyni çok karmaşık sistemlerden ve algoritmalardan oluşur.
Günlük yaşamımızda onları fark etmesek de, beynimiz bir işlevi yerine getirmek için çeşitli algoritmalar kullanır. Bu işlemleri farkında olmadan yapsak bile, yapay zekâ ile ilgilenen bilim adamları bu işlemlerin zincirinin ne olduğunu inceler ve insan beynine benzer bir sistemin bilgisayara yüklenip yüklenemeyeceğini araştırır.
Yapay zekâ bilimi diğer bilim dallarıyla bağlantılı olduğundan, sadece bilgisayar bilimi ile değil, aynı zamanda matematik, felsefe, biyoloji ve psikoloji gibi bilimlerle de ilgilenmektedir.
Bilgisayarlar, bilindiği gibi, insanların yapmakta zorlanacakları veya yapamayacakları şeyleri kolayca yapabilirler. İnsanların çözmekte zorlandıkları ve matematiksel işlemleri kolayca gerçekleştirdikleri karmaşık algoritmaları çözme yeteneğinin yanı sıra, bilgisayarların hafızalarında veri toplama ve saklama gibi birçok yeteneği vardır.
Yapay zekâ, her geçen gün geliştirilen algoritmalar sayesinde yapay zekâ da tıpkı insanlar gibi öğrenebilir.
Programlama Mümkün
Yapay zekâ küçük çocuklar gibi yürümeyi, koşmayı, satranç oynamayı öğrenebilir ancak buradaki fark yapay zekânın bir programlamadan ibaret olmasıdır. Bilim adamları bilgisayarlar aracılığıyla hata payını sıfıra indirerek yapay zekâya öğrenmesini istediklerini programlayabilirler.
Örneğin, yalnızca yürüyüş için kodlanmış bir yapay zekâ koşamaz. Ancak bu, yapay zekânın gelecekte koşamayacağı anlamına gelmez.
Günümüzün en büyük şirketleri olan Google, Facebook, Intel, Samsung ve Microsoft gibi dev şirketler bu alana büyük yatırımlar yapmaktadırlar.
Yapay Zekâ Nasıl Yapılır?
Yapay zekâ, tahmin edildiği gibi, yüksek teknolojili cihazlar ve uzman bilgisayar bilimcileri tarafından yapılan uzun çalışmalardan sonucu yazılmış kodlardır. İlk olarak yapay zekanın kullanılacağı alana göre, ikinci olarak kullanılacak alandaki ihtiyaca göre yapay zeka kodlama çalışmaları yapılmaktadır.
Yapay zekâ, insanlar tarafından verilen durumlara cevap verebilecek şekilde tasarlanmıştır. Örneğin, yapay zekâ kodlandığında, bir cümle veya soru ile karşılaştığında B cevabını vermesi öğretilir. Bu şekilde, yapay zekâ bir soru veya cümle ile her karşılaştığında B'ye cevap verir. Ne öğretilmek istenirse onu öğrenen bir yapıdır yapay zekâ.
Yapay zekâ oluştururken bazı katmanlar kullanılır. Bunlar;
Yapay Zekâ Nerelerde Kullanılır?
Yapay zekâ, ilk gelişim aşamasında ilk kez üretilen teknolojik gelişmelerin çoğu gibi, sadece laboratuvarlarda test için kullanılmış, ancak günümüzde gelişen teknoloji ile yapay zeka bilimi günlük hayatımızdaki yerini her geçen gün arttırmaktadır.
Yapay zekânın yaygınlaşmasının iki büyük nedeni vardır. Birincisi, ticari açıdan bakıldığında, yapay zekânın insan faktörünü ortadan kaldırdığı için üretim maliyeti düşürmesi ve zaman kaybını önlemesidir. İkincisi ise teknolojinin sürekli gelişmesi ve hayatımızı kolaylaştırmasıdır.
Yapay zekânın kullanıldığı başlıca alanlar şunlardır;
Sanal Asistanlar: Apple tarafından kullanılan Siri, şimdi Google tarafından kullanılan ve Microsoft tarafından kullanılan Cortana gibi kişisel sanal asistanlar artık neredeyse hepimiz tarafından kullanılan yapay zekâ sanal asistanlarıdır.
Oyunlar: Bilgisayar ve konsol oyunları da yapay zekânın en çok tercih edildiği bir diğer alandır. Örneğin, Fifa ve Nba gibi oyunların yeni sürümlerinde, çok üstün yapay zekâ donanımıyla oluşturulan oyunlardır.
Akıllı Otomobiller: Google ve Tesla gibi birçok marka tarafından geliştirilen sürücüsüz otomobil modelleri de gelişmiş yapay zekâya sahiptir. Yol ve trafik durumunu dikkate alan bu araçlar henüz istenen seviyede geliştirilmemiş olsa bile, gelecekte insanların sürücüsüz otomobilleri tercih etmesi beklenmektedir.
Akıllı Ev Sistemleri: Hayatımızın diğer bölümlerinde olduğu gibi yapay zekâ, akıllı ev sistemlerinde de bulunmaktadır. Akıllı ev sistemler i sayesinde yerinizden kalkmadan birçok şeyi yapabilirsiniz.
Sohbet ve Destek Botları: Kullanıcıların ihtiyaçlarına 7/24 cevap vermek için geliştirilen bu botlar, sizinle yazılı olarak sohbet edebilir ve istediğiniz herhangi bir alandan bilgi sunabilir. Bu tür botlarda istenen verimlilik henüz yüksek bir dereceye kadar elde edilemese de, bu yöndeki gelişmeler her geçen gün son hızla devam etmektedir.
Müzik ve Navigasyon Botları: Spotify gibi popüler müzik hizmetleri bazen yapay zekâdan da yararlanabilir. Örneğin, Spotify, dinlediğiniz sanatçıları ve şarkı türlerini dikkate alarak size özel ve beğenebileceğiniz yeni şarkılar sunabilir.
Güvenlik Sistemleri: Sadece tanımlanmış bir kimlik, ses veya yüz ile girişe izin verme yetkisine sahip güvenlik sistemleri de yapay zekânın kullanıldığı en etkileyici alanlardan biridir. Ayrıca, bu sistemler siber saldırılar tarafından ele geçirilemez.
Her geçen gün gelişen bu bilim dalı, hayatımızın her alanına yerleşerek hayatımızı kolaylaştırmak için tüm hızıyla devam ediyor. Teknoloji son sürat değişmeye ve gelişmeye devam ediyor, sizler de değişime ve gelişime ayak uydurun.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...