Yapay zeka günümüzde ve özellikle de son senelerde oldukça sık duyduğumuz kavramlardan biri. Temel olarak teknoloji ve bilimin bir araya gelmesini sağlayan yapay zeka, bir canlı organizma desteği olmadan tamamı ile yapay araçlarla oluşturuluyor ve insan gibi davranış ve hareketler yapan robotlar, cihazlar ve makineler olarak ortaya çıkıyor. Yapay zeka mühendisliği de Türkiye’de yeni eğitimi verilmeye başlanan ve henüz oldukça az üniversitede yer alan lisans bölümlerinden biridir.
Günümüzde teknolojinin büyük bir hızla gelişmesiyle birlikte birçok yeni meslek de ortaya çıkıyor. Özellikle yapay zeka mühendisliği alanına ilgi her geçen gün artıyor. Yapay zeka mühendisliği bölümünün gelecekte en çok tercih edilecek bölümlerden biri olacağı düşünülmektedir. Peki nedir bu yapay zeka mühendisliği? Yapay zeka mühendisi nasıl olunur? Yapay zeka mühendisliği iş olanakları nelerdir? Yapay zeka mühendisleri ne iş yapar? Yapay zeka mühendisliği maaşları nelerdir? Bu yazımızda sizler için tüm ayrıntıları derledik.
İlginizi çekebilir: Bilim İnsanları Balıklara Matematik Öğretti!
Yapay Zeka Mühendisi Nedir?
Yapay zeka mühendisi makinelerin insan beyniymiş gibi çalışacak şekilde programlanmasından ve makine öğrenme algoritmalarının tasarlanmasından sorumlu kişidir. Yapay zeka mühendisliği alanında kariyer planlaması yapmak isteyen kişiler için öncelikli ve en önemli gereklilik üniversitelerin yapay zeka mühendisliği bölümlerinden mezun olmaktır. Bununla birlikte bilgisayar mühendisliği veya yazılım mühendisliği bölümlerinden mezun kişiler de kendilerini yapay zeka mühendisliği alanında geliştirebilirler. Yapay zeka mühendisi olmak için bu sektöre yatkın alanlardan mezun olmanın yanında iş verenler ve sektör tarafından bazı önemli kriterler de aranmaktadır.
Sektör ve iş verenler tarafından yapay zeka alanında çalışacak kişilerden beklenen bu nitelikler arasında uzun süreli konsantrasyon ve analitik düşünebilme becerisi, sayısal yetenekler, bilgisayar ve yazılım alanlarına ilgi, yaratıcılık ve eleştirel düşünebilme becerisi, teknolojik yenilikleri yakından takip etme, disiplinli olma gibi beceriler ve nitelikler yer almaktadır.
Yapay Zeka Mühendisi Ne İş Yapar?
Yapay zeka mühendislerinin iş tanımlarında genel olarak makinelerin insan beynine uygun olarak programlanması yer alır. Makinelere insan davranışları uygulanır ve bu sayede makinelerin insan beyniymiş gibi hareket etmeleri ve aksiyon almaları sağlanır. Yapay zeka mühendisleri temel olarak makinelerde yer alan bu sistemler ile alakalı hemen hemen tüm süreçleri yönetirler.
Bunlar ile birlikte yapay zeka mühendisleri işletme yöneticileri, veri mühendisleri ve çeşitli uzmanlar ile birlikte çalışırlar. Birçok alan ve sistem üzerinde iş birliği çerçevesinde ortak çalışmalar meydana getirirler. Bu iş birlikleri çerçevesinde yapay zeka modelleri geliştirilir. Yapay zeka mühendislerinin süreç hakkındaki kontrol ve ilerleyişleri sayesinde, makineler ve makine kodlanması alanında önemli denebilecek iş planları oluşur.
Yapay zeka mühendisleri aynı zamanda insan davranışlarını anlamlandırma, sorun ve problem çözebilme, karar verme süreçlerini yakından takip edebilme yeteneklerine sahiptir ve bu yetenekleri ile yapay zeka mühendisleri oldukça farklı görevlere sahiptir. Örneğin veri alanında çalışan mühendisler, kurumlarda yer alan yöneticiler ve kurumlardaki uzmanlar arasındaki iş birliğini ve koordinasyonu sağlamak bu görevlerden biridir.
Veri bilimi alanında çalışan takımların kullandıkları altyapı sistemlerinin bir düzene oturtulması yine yapay zeka mühendislerinin iş tanımında yer alan farklı bir görevdir. Yapay zeka mühendisleri aynı zamanda yapay zeka modellerini test eder ve bu yapay zeka modellerini çalıştırır. Yapay zeka mühendisleri makine öğrenmesi üzerinde çalışır ve bunu faydalı hale getirerek süreçleri otomatikleştirme üzerinde çalışır.
İlginizi çekebilir: tru.ID Yeni Güvenlik Sistemi için 9 Milyon Dolar Topladı!
Yapay Zeka Mühendisi Nasıl Olunur?
Yapay zeka mühendisliği lisans bölümü ülkemizde 2019-2020 eğitim öğretim senesinde kuruldu. Bölüm şu anda Türkiye’de çok az üniversitede bulunuyor ve oldukça az kontenjanlara sahip. Yapay zeka mühendisliği bölümünde genel olarak ilk iki sene bilgisayar mühendisliği alanındaki dersler ağırlık göstermektedir. Ardından, ikinci seneden itibaren yapay zeka mühendisliği bölümünde yapay zeka temel bilgileri ve makine öğrenimi ile ilgili dersler ve konular ağırlaşmaktadır. Bölümün 4. ve son senesinde ise bölüm tamamen yapay zeka alanına odaklanmaktadır.
Temel olarak yapay zeka mühendisi olabilmek için üniversitelerin yapay zeka mühendisliği bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. Çünkü yapay zeka mühendisi olabilmek için öncelikle yapay zeka alanında doğru eğitimlerin alınması gerekmektedir. Bunlar ile birlikte üniversitelerde yer alan bilgisayar mühendisliği veya yazılım mühendisliği bölümleri mezunları da kendilerini yapay zeka alanında geliştirerek yapay zeka mühendisi olabilir veya yapay zeka alanında çalışabilirler.
Bu kişiler yapay zeka alanında bilgi ve birikime sahip olma amacıyla yapay zeka alanında birçok eğitim veya sertifika programlarına katılabilirler. Yapay zeka mühendisi olabilmek için temel olarak bazı eğitimlerin alınması kesinlikle şarttır. Yazılım üretim döngüsü, veri madenciliği ve örüntü eşleme, makine öğrenme algoritmaları, veri girişi kurulumu gibi eğitimler yapay zeka mühendisi olmak isteyen veya yapay zeka alanında meslek sahibi olmak isteyen herkesin mutlaka alması gereken ve şart olan eğitimlerdendir.
Yapay Zeka Mühendisi İş Olanakları?
Yapay zeka mühendisliği mezunları veya yukarıda bahsettiğimiz gibi ilgili bölümlerden mezun olarak kendilerini yapay zeka alanında ilgili dersler ile geliştirilen kişiler yapay zeka sektörü içerisinde görüntü işleme, bilgisayar oyunları, makine öğrenmesi, doğal dil işleme, veri görselleştirme, iş zekası, veri analizi ve robotik gibi yine yapay zeka ile ilgili alanlarda istihdam bulabilirler. Yapay zeka çalışmalarının bu alt alanlarına ilişkin birçok sistem geliştirilmiş ve de geliştirilmeye devam etmektedir. Yapay zeka alanındaki bu sistemler birçok farklı sektör ve iş kolunda hızlı bir şekilde ürünleştirilmiş ve hali hazırda kullanılan mevcut sistemlerin yerini almıştır.
Yapay zeka alanını temel alan sistemler ve uygulamalar, otomotiv, sağlık hizmetleri, pazarlama, devlet yönetimi, savunma sanayi ve finans gibi birçok çeşitli alanda ve sektörde kullanılmaya başlanmış ve yapay zeka temelli bu sistemlerin verilen görevleri insan ile aynı seviyede veya insandan daha iyi yapabilmesi için de yapay zeka alanındaki AR-GE çalışmaları hızlı bir şekilde devam etmektedir. Tüm bu sebeplerden dolayı ve yapay zeka alanındaki bu hızlı gelişme sayesinde yapay zeka mühendisleri veya yapay zeka alanında meslek sahibi olmak isteyen, bu alanda kendilerini geliştirmiş kimseler bu sektörler içerisinde iş bulma fırsatı yakalayabilirler.
Yapay Zeka Mühendisi Maaşları
Yapay zeka mühendisliği henüz çok yeni bir bölüm olduğu ve ülkemizde az sayıda üniversitede az sayıda kontenjan ile bulunduğu için yapay zeka mühendislerinin veya yapay zeka mühendisliği bölümü mezunlarının maaş seviyeleri ve miktarları hakkında çok detaylı bilgilere ulaşabilmek pek kolay olmuyor. Deneyim sahibi bir yapay zeka mühendisi dünyada ortalama olarak 1 milyon dolar civarında ücret kazanabiliyor. Türkiye’de ise yine deneyim sahibi bir yapay zeka mühendisi ayda ortalama olarak 60-70 bin dolar kazabilmektedir. Ancak yeni mezun, tecrübesiz veya görece daha yeni şirketlerde çalışan yapay zeka mühendisleri, ülkemizde aylık 50 ile 60 bin TL arasında para kazanabilmektedir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...