Melbourne merkezli girişim Cortical Labs, yakın zamanda Avustralya Ulusal İstihbarat Ofisi'nden yapay zekayı beyin hücreleriyle birleştirme konseptini sürdürebilmek adına 600.000 dolarlık bir hibe aldı. İşte yapay zeka ve insan beyin hücresi deneyi!
Bu araştırmacılardan herhangi birinin hayatında tek bir bilim kurgu filmi izleyip izlemediği, insanları ve makineleri bir araya getirmeye dair yüzlerce uyarıcı hikayeyi görmezden gelip gelmediği elbette ki merak ediliyor. Ancak yapay zekayı doğrudan bir insan beynine yerleştirmekten bahsedilmiyor. Bundan dolayı yakın zamanda hükümeti devirecek bir Cylon ordusu hakkında endişelenilmesine gerek yok!
Proje ekibi lideri Adeel Razi, yapay zeka teknolojisinin bir laboratuvar çanağında yetiştirilen insan beyin hücreleriyle desteklenmesini içeren bu yeni teknolojiyle bir gün silikon tabanlı donanımı değiştirmeyi umduğunu belirtiyor. Cortical Labs ekibi bir Petri kabındaki 800.000 beyin hücresinin Pong oyununun çok ilkel bir versiyonunu oynayabileceğini zaten göstermişti.
Korkmayın, bu tür araştırmalar emekleme aşamalarında!
İlginizi Çekebilir: AI Endişelerinin Sorumluları: Terminatör ve Benzeri Bilim Kurgu Filmleri!
Deneye Dair Detaylar
Söz ettiğimiz mevcut deney, beyin hücrelerinde AI'nın varlığından ziyade elektriksel dürtülerle övünüyor. Ancak araştırma hibesi bu yeni, yenilikçi ve biraz korkutucu bilimsel gelişmeyi keşfetmek için kullanılacak. Yapay zeka ile insan beyin hücreleri arasında tam olarak gerçekleştirilmiş simbiyotik bir ilişki görmekten çok uzağız. Ancak Razi, bu yeni teknolojinin sunabileceği potansiyel uygulamalar konusunda hevesli.
Görünüşe göre Razi ve ekibi, sonunda sürekli yaşam boyu öğrenme yeteneğine sahip donanım geliştireceklerini söyleyerek kendilerini biraz aşıyor. Ancak bir yerden başlanılması gerekiyor. Nihai hedef, eski becerileri kaybetmeden yeni beceriler öğrenebilen donanım oluşturmak!
Araştırmacılar, AI'yı beyin hücreleriyle başarılı bir şekilde birleştirebilirlerse veya en azından araştırmaları yoluyla bir insan beyninde bulunan sinir ağlarını kopyalayabilirlerse, uygulamalar ve çıkarımlar potansiyel olarak sonsuz!
Razi, bu çığır açan araştırmanın birçok bilimsel alanı etkileyebileceğini ifade ediyor. Robotik, gelişmiş otomasyon, beyin-makine arayüzleri ve ilaç keşfi dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere birçok bilimsel çalışma alanı. Tamamen kendi kendine giden bir araba fikri muhtemelen onlarca yıl önce olsa da, bu teknolojinin gerçekte ne kadar geliştirilebileceğini düşünmek eğlenceli görünüyor.
Yani nihai hedefin, yapay zekayı yalnızca sinir bozucu bulduğumuz birçok görevi otomatikleştirmekle kalmayıp aynı zamanda yeni şeyler öğrenme yeteneğine sahip bir araç olarak kullanarak hayatımızı kolaylaştıran bir teknoloji bulmak olduğunu belirtelim.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...