Teknolojinin global olarak gelişmesi ve değişmesi insanları hem bireysel hem de kitlesel olarak etkiliyor. Günümüzde akıllı telefonlarla birlikte yaygınlaşan teknoloji yalnızca akıllı telefonlarla değil diğer teknolojik aletlerle de hayatımıza kazınmaya devam ediyor. Akıllı telefonlar aracılığıyla birlikte insanlara ulaşan yeni bir teknoloji alanı daha doğuyor. Bu yeni teknolojinin adı “yapay zeka” olarak karşımıza çıkıyor. Yapay zekanın toplumu bireysel ve kitlesel olarak etkilediği araştırmalarda görülüyor. Öyle ki yapay zekayla ilgili birçok meslek dalı da ortaya çıkıyor. Bu meslek dallarından biri de veri mühendisliğidir. Bu yazımızda veri mühendisliği meslek dalını inceliyoruz.
İlginizi Çekebilir: Yapay Zeka Nedir, Nerede Kullanılır?
Yapay Zeka ile Makinelerin Eğitilebilir Hale Getirilmesi
İnsanlık tarihinde yeni bir çağ başlatacak kadar önemli görülen ve teknolojinin son ürünü sayılan yapay zeka, makinelerin zekası olarak da biliniyor. Makinelerin insanlar gibi deneyim yoluyla öğrenebilmesine, uyum sağlamasına ve insanların yapabildiği görevlerin çoğunu yapabilmesine olanak sağlayan bir bilim dalı olarak literatüre geçiyor. “Yapay zeka neye yarar?” sorusu sorulduğunda yapay zeka ile makinelerin eğitilebilir hale getirilmesi yanıtını vermek mümkün görünüyor. Yapay zeka birçok teknoloji ürünü aracılığıyla hayatımıza giriş yapıyor.
Yapay Zeka Teknolojilerinin Kullanım Alanları
Daha çok telefon ve bilgisayarla birlikte hayatımızda yer edinen yapay zeka teknolojilerinin kullanım alanları geniş bir yelpazede sıralanabilir. Siber güvenlikten sağlık hizmetlerine, öneri sistemlerinden e-ticarete, navigasyon sistemlerinden yardımcı robot uygulamalarına kadar birçok alanda yapay zeka teknolojilerinin izleri görünüyor. Cebimizde taşıdığımız telefonlarda da özellikle Siri, Google Asistan ve Dil Çevirileri gibi yapay zeka sistemlerinin örneklerini görebilmek mümkün. Yapay zekanın ses tanıma, görüntü işleme, doğal dil işleme ve muhakeme gibi işlevleri de mevcut. Peki tüm bunlar nasıl sağlanıyor?
Veri Mühendisliği Meslek Dalı
Bu meslek dalında bilgisayarların insanlar gibi öğrenebilmesini, uyum sağlayabilmesini ve birçok görevi yerine getirebilmesi için çeşitli programlar oluşturuluyor. Makinelerin öğrenebilmesi için algoritmalar oluşturmak da görevlerinden biri. Diğer bir yandan veri mühendisliği meslek dalı veri bilimi alanının kullandığı temeli yani altyapıyı bir düzene oturtarak oluşturulan yapay zeka modellerini test edebildikleri bir alan. Bu görevleri de meslek dalının veri mühendisliği ayağını oluşturuyor.
Veri Mühendisliği Meslek Dalında Aranan Nitelikler
Yapay zeka alanını geliştirmek için bu alanda çalışmalar yapmak apay zekayla ilgili olan bu meslek dalının temelini yansıtıyor. Bu meslek dalında çalışmalar yapabilmek için insanların bazı niteliklere sahip olması gerekiyor. Bu nitelikler uzun süreli konsantrasyon, analitik düşünme becerisi, eleştirel düşünme becerisi, yüksek iletişim becerileri ve takım çalışmasına yatkınlık olarak sıralanıyor. Veri mühendisliği meslek dalını tercih etmek için yalnızca bu nitelikler yetmiyor. Bu meslek dalında aranan nitelikler ile birlikte bu meslek dalını tercih edenlerin sayısal bölümlere ilgili özellikle bilgisayar, yazılım konusunda bilgi sahibi olması gerekiyor. Geleceği şekillendirecek olan, önü açık ve gelişime yatkın, giderek değerlenen bu alan gelişmeye devam ediyor. Ekonomik olarak da bir gelir dalı olarak görülen bu alanı geliştirmek için ülkelerin de birçok çalışması bulunuyor.
Üniversitelerde Veri Mühendisliği Bölümü
Ülkemizde değişen ve gelişen teknolojiyle birlikte üniversitelerde veri mühendisliği bölümü ilk defa Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi altında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde kurularak 2020-2021 yılında ilk öğrencilerini kabul etmeye başladı. Üniversitenin bu alanda araştırma ve geliştirme, inovasyon gibi konulara önem verdiği İTÜ Yapay Zeka ve Veri Bilimi Uygulama Araştırma Merkezi ve İTÜ ARI TEKNOKENT ile işbirliği içinde olmasından anlaşılıyor. Öğrencilerin bu alanda donanımlı yetişmesine önem veriliyor.
Veri Mühendisliği Bölümü Dersleri
Oldukça donanımlı ve güçlü bir eğitim kadrosuna sahip olan bölüm, üniversite sınavında yüksek puan almış olan öğrencileri kabul ediyor. Veri mühendisliği bölümü dersleri Fizik, Kimya, Biyoloji gibi derslerle birlikte Deep Learning (Derin Öğrenme), Data Mining (Veri Madenciliği), Big Data Analytics (Büyük Data Analizi, Deep Reinforcement Learning (Derin Takviyeli Öğrenme), Natural Language Processing (Doğal Dil İşleme), Computer Vision (Bilgisayarla Görü) gibi derslerden oluşuyor. İngilizce dilinde eğitim veren bu bölümü yapay zeka ve veri alanında gelişmek isteyen birçok öğrenci tercih ediyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...