Yapay Zeka Nedir?
Yapay zeka, insan zekasını taklit ederek, içindeki çiplere yüklenen yazılımlarla makinalar tarafından gösterilen bir zekadır. Hayatımızda bizden iş yükünü almak ve işlerimizi kolaylaştırmak için kullanılmaktadır. Topladıkları tüm bilgi ve verileri işleyip kendilerini geliştirebilen sistemlerdir. Deneyimleyerek öğrenebilirler ve öğrendiklerine uyum sağlarlar. İnsan beynine benzer bir şekilde karşı karşıya kaldıkları sorunları çözmeye çalışırlar.
Yapay zekaya günlük kullanımdan basit bir örnek vermek gerekirse; cep telefonu kameramız çektiğimiz bir fotoğrafta nesne, canlı ve manzara ayrımı yapabiliyor. Daha ileri seviyelere gittiğimizde ise yolda hiçbir müdahale edilmeden kendi kendine gidebilen arabalar, satranç oynayabilen bilgisayarlar bizi karşılıyor.
Yapay Zekanın Geçmişi
Bir öğretim üyesi olan Alan Turing’in 1956 yılında ortaya attığı “Makineler düşünebilir mi?” sorusunun ardından yapay zekaya bir başlangıç verilmiş oldu. Ve bu başlangıcın ardından çok önemli bir adım atılarak II. Dünya savaşında yapay zeka kullanılarak çözülmesinin imkansız olarak düşünüldüğü Enigma adındaki şifreli program çözüldü. Hatta bu şifrelerin çözülmesiyle beraber II. Dünya savaşındaki Alman mağlubiyetinin birkaç yıl öne çekildiğini düşünen Tarihçiler bile var.
Yapay Zeka Kaç Çeşittir?
Yapay zeka dediğimizde aklımıza genel bir kavram gelse de yapay zeka kendi içerisinde şu şekilde üçe ayrılıyor. Bunlar; Yapay dar zeka, yapay genel zeka ve yapay süper zekadır.
Yapay Dar Zeka(ANI); Gün içinde çoğumuzun kullandığı yapay zeka çeşididir. Siri, Google asistan ve sürücüsüz otomobiller yapay dar zekaya verilebilecek örneklerdir. Amacına göre programlanmıştır ve yapabilecekleri de bu amaçla sınırlıdır.
Genel Yapay Zeka(AGI);
İnsanlarla kıyaslandığında çok yakın bir yeteneğe hatta aynı yeteneğe bile sahip olabilen zeka türüdür. Halen daha gelişimine devam etmekte olan bir zeka türü olduğu için etkilerinin nasıl ve ne denli tehlikeli sonuçlar doğurabileceğinin tahminini yapamıyoruz.
Süper Yapay Zeka(ASI);
Sosyallikten bilimselliğe kadar İnsan zeka ve yeteneklerinden çok daha üstün bir düzeydedir. Kendi kendine öğrenmeyi uygulayabilecek bir durumdadır. Şu anda Süper Yapay Zeka basamağına çıkabilmiş değiliz. İlerleyen zamanlarda üretilecek Süper Yapay Zekada ise iyi niyetli olabileceği gibi kaçınılmaz şekilde kötü niyetli yapay zeka üreticileri de olması bekleniyor.
Neden Yapay Zeka?
Yapay Zeka ve Makine Öğrenimini Karıştırmayın
Makine öğrenimi yapay zekanın bir alt dalıdır. Geçmiş verilere dayanarak öğrenilen yöntemler aracılığıyla hareket eder.
Yapay zeka bir problemle karşı karşıya kaldığında mantık yürütebilir ve kendi kendini düzelterek öğrenir, Makine öğrenimi sadece düzeltme yapar. Yapay zeka karşısına çıkan durumda karar verebilir. Makine öğrenimi karar veremez. Yapay zeka inşaların sahip olduğu zekayı çiplere ve sistemlere aktarırken, makine öğrenimi sadece var olan verideki bilgileri süzebilir.
Yapay Zekanın Mesleklere Etkisi
Oxford Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma sonucunda önümüzdeki 25 yıl içerisinde var olan mesleklerin neredeyse yarısının kontrolü robotlarda olacak. Fakat bu durum aynı zamanda veri dedektifliği, veri brokerlığı gibi onlarca alan oluşturarak yeni mesleklere kapı aralayacak.
Yapay zeka mühendisleri ne iş yapar? İnsanların verdiği kararları ve sorunlara karşı olan yaklaşımlarını tümüyle analiz ederler. Bu verilerden yola çıkan yapay zeka mühendisleri, makinelerin kendi kararlarını verebilme süreçleriyle ve sistemleri organize etmekle ilgilenirler.
Yapay Zeka ve Eğitim
Yapay zekada kullanılacak yazılımlar sayesinde yapılan sınavlarda öğrencilerin zayıf noktalarının tespiti yapılır ve gelişim için direk olarak yardım sağlar. Bir ödev veya sınavda yapılan yanlışları görüp analiz eder ve geri bildirim sağlar.
Yapay zeka teknolojisi ve sunduğu imkanlar sayesinde okuldaki öğretmenlerin programlarında değişiklik oluşturabilir. Yapay zekanın uzaktan eğitime girmesiyle birlikte kişinin karakterine ve saatlerine özel birebir dersler olması bekleniyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...