Yemeksepeti'nin kurucusu ve CEO'su Nevzat Aydın kimdir? Başarılı girişimcinin Yemeksepeti serüvenine dair detaylar neler? Aydın, kariyer hayatı boyunca hangi ödüllere layık görülmüştür?
Nevzat Aydın Kimdir?
Nevzat Aydın, 1976 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Aydın’ın annesi öğretmen, babası ise Noter’di. Lise eğitimini Bursa Anadolu Lisesi’nde tamamlayan Aydın, üniversite eğitimini bilgisayar mühendisliği alanında almaya karar verdi. Bu amaçla girdiği Boğaziçi Üniversitesi’nden 1999 yılında mezun oldu.
Mezuniyetinin ardından Aydın, becerilerini geliştirebilmek adına yüksek lisans eğitimi için Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti. Silikon Vadisi’nde yer alan University of San Francisco’da MBA eğitimi almaya başladı. Fakat master eğitimini tamamlamadan Türkiye’ye geri döndü.
Yemeksepeti Fikri ile Türkiye’ye Döndü
[caption id="attachment_18034" align="alignnone" width="760"]
Yemeksepeti ve Nevzat Aydın[/caption]
Nevzat Aydın, Amerika’daki günlerinde, etkisi giderek artan e-ticaret hakkındaki gelişmeleri sıkı bir şekilde gözlemledi. E-ticaretin gelecekte insanların hayatında önemli bir yer kaplayacağını anlayan Aydın, 2000 yılında Türkiye’ye döndüğünde
Yemeksepeti fikrini hayata geçirmek istiyordu.
Ocak 2001’de yemeksepeti.com adlı internet sitesi kullanıma açıldı. Aydın, henüz 24 yaşındayken ilk girişimciliğine imza attı. Yemeksepeti’nin kurulma maliyetini, iki diğer ortağı, toplamda 150 bin dolar harcayarak karşıladı.
Yemeksepeti, ilk zamanlarda popüler bir internet sitesi değildi çünkü internet henüz Türkiye’de yaygınlaşmamıştı. Bu sebeple Nevzat Aydın, internetin Türkiye’de yayınlaşmasını ve kullanıcı sayısının artmasını beklemek zorunda kaldı.
İstanbul’da Türkiye’ye Açıldı
Yemeksepeti, ilk siparişini İstanbul’da alarak faaliyet göstermeye başladı. Restoranlarla birebir görüşmek zorunda kalmadan, siparişlerini yazılı bir şekilde ileten insanlar, bu kolaylığa hızlı bir şekilde adapte oldu. İstanbul’da artan talebin ardından Aydın, kollarını sıvadı. Ankara ve İzmir’de de Yemeksepeti hayata geçti.
Üç büyük şehirde başlayan Yemeksepeti çılgınlığı çok kısa bir sürede 70 bin kullanıcıya ulaştı. Bünyesinde 650’den fazla restoran barındıran Yemeksepeti ise 5 milyon dolar ciroya ulaştı. Bu hızlı yükseliş, Yemeksepeti’nin geleceğinin parlak olduğunu vurguluyordu.
Başlangıçta bazı restoranlar tarafından eleştirilen bu uygulama, kullanıcı sayısını arttırdıkça olumsuz tepkiler giderek azalmaya başladı. Çünkü sokak aralarında kalan, normal şartlarda müşterilere ulaşamayan restoranlar, Yemeksepeti sayesinde müşteri kazanıyordu.
Birçok Ödülün Sahibi Oldu
[caption id="attachment_18032" align="alignnone" width="785"]
Nevzat Aydın birçok ödüle layık görüldü.[/caption]
Başarılı girişimci Nevzat Aydın, TOBB Genç Girişimciler Üst Kurulu Üyesidir. Aydın, aynı zamanda Galaya Business Angels’de Kurucu Üye olarak da görev almaktadır.
Yemeksepeti adlı girişimciliği ile genç nesle örnek olan Aydın, kariyer hayatı boyunca birçok ödüle layık görüldü. Örneğin 2004 ve 2005 yıllarında, Altın Örümcek Web Yarışması’nda Türkiye’nin En İyi Web Sitesi ödülünü aldı. Aynı yıllar içerisinde Aydın, E-Ticaret ve Servisler isimli kategoriler içerisinde de ödüllerin sahibi oldu.
Yemeksepeti ise 2007 yılında Endeavor Derneği Türkiye Ofisi tarafından Endeavor Girişimcisi unvanını aldı. Bu ödülü almasında atılımcılık, ektik değerler, rol model potansiyeli, yenilikçilik, ekonomiye katkı ve elbette Endeavor’la olan uyumu etkili oldu. Endeavor Derneği Türkiye Ofisi’nin vermiş olduğu bu ödül sayesinde Yemeksepeti birçok fayda sağladı. Yemeksepet, Endeavor’un destek ağından, sermayeye ulaşım aracılığı hizmetinden, stratejik danışmanlığından, mentorluk ve tanıtım desteklerinden yararlandı.
2001 yılında kullanıma açılan yemeksepeti.com, 2010 yılına gelindiğinde, elde ettiği başarılarla CNBC-e Business dergisi tarafından Türkiye’nin En Başarılı Genç Girişimcisi ödülü aldı.
Nevzat Aydın’ın önemli başarıları arasında Barack Obama’nın gerçekleştirdiği Girişimcilik Zirvesi için aldığı davet de yer alıyor. Üstelik 2010 yılında yapılan bu etkinliğe dünya çağından yalnızca 150 girişimci katılabilmişti.
Aydın’ın kariyerindeki bir diğer önemli başarısı, yemeksepeti 10. yılını kutlarken, 2011 yılında Ekonomist dergisinin Yılın İş İnsanları 2010 adlı araştırması sonucunda Yılın Erkek Girişimcisi kategorisinde birinci sırada yer almasıdır.
Beş Ejderden Biri
Ayrıca Aydın, 22 ülkede yayınlanan Dragons’Den Türkiye programında yer alan 5 ejderden birisidir. Aydın, Hollanda Girişimcilik Programı tarafından 2011 yılında yapılan Meet The Dragons adlı etkinliğe yatırımcı rolü ile katılımda bulunmuştur.
Nevzat Aydın, hakkındaki bir diğer ilginç bilgi ise 2011 yılında Trabzonspor Yönetim Kurulu üyesi olmasıdır.
Yemeksepeti’ni Delivery Hero’ya Sattı
Aydın, ilk girişimciliği olan Yemeksepeti’ni 2015 yılında Almanya Berlin’de yer alan ve dünyanın en büyük online yemek sipariş uygulaması olarak tanınan Delivery Hero’ya 589 milyon dolar karşılığında sattı. Bu satıştan elde ettiği paranın 27 milyon dolarını, 114 çalışanına bölüştürdü. Aydın, satıştan sonra şirkette CEO olarak görev almaya devam etti.
Nevzat Aydın 2011 yılında evlendiği, Melis Pekand ile 2017 yılında boşandı.
45 yaşındaki girişimci Yemeksepeti’nde CEO’su olmaya devam ediyor.
Yemeksepeti hakkında Startup Teknoloji’de yer alan güncel haberlerimize
buradan ulaşabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...