Gün geldikçe artan elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla, araştırmacılar nanomühendislik kullanarak ağacın içinde oluşan biyoelektriği toplamayı başardı.
İsveç'teki Kraliyet Teknoloji Enstitüsü'nden bilim adamları, terleme hareketi sırasında üretilen elektriğin nasıl toplanacağını öğrendi. Bu, suyun bitki boyunca köklerden yapraklardan buharlaşmaya doğru hareketi.
İlginizi Çekebilir: Türk Bilim İnsanının Covid Başarısı
Odundan Elektrik Kaynağı Üretildi
Ahşap hücre duvarlarının yapısında yapılan bir dizi değişikliğin sonucu olarak, araştırmacılar üretilen elektrik miktarını 140 mV'a kadar artırmayı başardılar. Bu, sıradan ahşaptan 10 kat daha fazla. Bu miktar evi aydınlatmak için yeterli değil, LED lamba veya hesap makinesi gibi basit bir cihazı bağlamak için kullanılabiliyor.
Araştırmacılar tarafından Advanced Functional Materials dergisindeki bir makalede açıklanan yöntem, nanomühendislik kullanımına dayanıyor. Bilim adamları, özelliklerini iyileştirmek için ahşabın nano ölçekli bileşimini değiştirdi. Yüzey alanını, yoğunluğu, yüzey yükünü kontrol etmeyi başardı. Ayrıca kullanılan modifikasyonlara bağlı olarak, malzemenin içinden suyun ne kadar kolay geçebileceği de değiştirildi.
Araştırmacılar, ahşap ve su arasındaki pH farkını daha fazla ayarlamanın, 1 V'a kadar bir potansiyel ve 1,35 μW/cm²'lik bir güç çıkışı elde etmeye yardımcı olacağına inanıyor. Aynı zamanda, ahşap yalnızca 10 yeniden şarj döngüsüne dayanabiliyor ve zayıflamaya başlamadan önce yaklaşık 2-3 saat boyunca yüksek voltaj üretiyor.
Bu teknolojinin avantajı, ahşabın bir enerji kaynağı olarak tükendikten sonra başka amaçlar için kolayca kullanılabilmesidir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...