Zimbabve, ekonomik istikrarı sağlamak amacıyla altın destekli bir dijital para birimi çıkarmaya karar verdi. Ülkenin para birimi değer kaybetmiş durumda ve bu adım, para birimini yeniden istikrara kavuşturmayı hedefliyor.
İlginizi Çekebilir: Alibaba, Avalanche Aracılığıyla Metaverse Launchpad’i Oluşturuyor
Zimbabve, altın destekli dijital token'larına fiyat biçti
Zimbabve'de, Zimbabve dolarına sahip olan kişiler, varlıklarını depolamak ve para birimindeki kur oynaklığına karşı önlem almak için yeni bir altın destekli token ile değiştirebilecekler. Bu adımın ardındaki amaç, ekonomik istikrarı sağlamak ve Zimbabve dolarındaki değer kaybını durdurmaktır. Zimbabve Merkez Bankası Başkanı Mangudya, Sunday Mail gazetesine yaptığı açıklamada, insanların yeni dijital para birimlerini değer depolamak için satın alabileceklerini belirtti.
Geçtiğimiz yıl Zimbabve, yerel para birimini istikrara kavuşturmak ve likiditeyi düzenlemek için altın para birimlerini piyasaya sürdü. Ancak Zimbabve doları hala dalgalanmaya devam ediyor ve 1.000,4 Z$ değerinde işlem görüyor. Bazı durumlarda ise değeri 1.750 Z$'a kadar yükseliyor.
Zimbabve Merkez Bankası Başkanı Mangudya, ilerleyen dönemlerde tütün satışlarından dolayı döviz arzının artacağını söyledi. Ülke, bu sezon başından itibaren 307 milyon dolarlık tütün ihracatı gerçekleştirdi ve bunun karşılığında 54,9 milyon kg tütün satıldı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise 57 milyon kg tütün satılarak 295,5 milyon dolar gelir elde edilmişti.
Zimbabve, 2009 yılında yaşanan hiperenflasyon krizi nedeniyle yerel para birimini kullanmayı bırakmak zorunda kaldı ve ABD doları kullanmaya başladı. Daha sonra, 2019 yılında yerel para birimi olan Zimbabve doları tekrar piyasaya sürüldü, ancak ABD doları hala yasal para birimi olarak kabul edildi. Bu adım, ülkenin ekonomik krizini çözmek için atılan birçok önlemden sadece biriydi.
Zimbabve Merkez Bankası, altın destekli dijital para birimlerini ABD doları ve yerel para birimi olarak satışa sunacağını açıkladı. Ancak yerel para biriminin fiyatı, istekli alıcı-istekli satıcı bankalar arasındaki ortalama kurun üzerinde yüzde 20'lik bir kar marjına sahip olacak. İlgilenen yatırımcılar, 8 Mayıs'tan itibaren teklif verme fırsatına sahip olacaklar. Tekliflerin son tarihi 10 Mayıs olarak belirlendi.
İstekli alıcı-istekli satıcı bankalar arası ortalama kur, bankaların birbirlerine para birimi alıp satmaya istekli oldukları döviz kuru olarak adlandırılıyor. Bu kur, bankalar ve finansal kuruluşlar tarafından belirtilen döviz kurlarının karşılaştırılması için kullanılan bir ölçüt olarak kabul edilir. Arz ve talep koşullarına göre belirlenen bu kur, birçok finansal işlemde kullanılır.
Zimbabve Merkez Bankası, altın destekli dijital para birimlerini 8 Mayıs'tan itibaren ülkede satışa sunacak. Bu dijital para birimlerinin fiyatı 10 dolar olarak belirlendi ve bireysel yatırımcılar bu fiyattan alabilecekler. Ancak şirket ve diğer kuruluşlar için fiyat 5.000 dolar olarak belirlendi.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...