Dünya nüfusunun %54'ü şehirlerde yaşıyor ve şehir nüfusunun 2050'ye kadar %66'ya yükselmesi öngörülüyor. Önümüzdeki 30 yılda ise kentsel nüfusa 2,5 milyar insan ekleneceği tahmin ediliyor. Nüfus artışının yükselmesiyle beraber doğal kaynakların çevresel, sosyal ve ekonomik olarak sürdürebilirliğini yönetme ihtiyacı ortaya çıkıyor. İşte tam da bu noktada "akıllı şehirler" kavramı doğuyor. Peki, bu şehirler ne kadar akıllı?
Akıllı Şehirler Neden Ortaya Çıktı?
Akıllı şehirlerin oluşturmasının temel amacı, yaşamın tüm alanlardaki operasyonel verimliliğini artırmaktır. Bu şehirler, halkın refahını sağlamak için çalışırken daha kaliteli bir devlet hizmeti anlayışına özen gösteriyor. Akıllı şehirler stratejik olarak yaratılırken Bilgi ve İletişim Teknolojisini (ICT) kullanıyor.
Akıllı şehirler yeni dünya düzeninin gelişen teknolojinin veri analizlerini kullanarak uyumlanmasıdır. Akıllı şehirlerin temel amaçları, yaşam kalitesini artırmak, şehirlerin işlevselliğini en yüksek seviyede kullanıma sunmak ve ekonomik büyümeyi teşvik ediyor. Burada amaç teknolojiyi kullanmak değil, var olan teknolojinin nasıl ve neden kullanıldığıdır.
Herkes akıllı şehirler hakkında konuşurken bir şehri akıllı yapan nedir gelin madde madde inceleyelim;
Akıllı şehirlerin en büyük gücü, büyük veridir. Teknoloji odaklılığının yanı sıra oluşturulan bu düzenin uygulanabilirliğinin ölçümü sağlam veriler ile yapılır. Veri analistleri akıllı şehir sistemlerinden sağladıkları tüm bilgileri değerlendirerek, sorunların çözülmesine ve iyileştirmelerin yapılmasına olanak sağlarlar.
IBM, akıllı şehri “operasyonlarını daha iyi anlamak ve kontrol etmek ve sınırlı kullanımı optimize etmek için bugün mevcut olan birbirine bağlı tüm bilgileri en iyi şekilde kullanan kaynaklar. " olarak tanımlar. Akıllı şehir halka bağlı çözümler sunmanın en birinci yoludur.
Bu şehirler birçok yazılım ve iletişim ağlarından destek alır. Bunlardan en önemlisi Nesnelerin İnterneti (IoT). IoT, iletişim kuran ve veri alışverişi yapan bağlı cihazlardan oluşan uçtan uca şifrelenen bir ağ sistemidir. Toplanan veriler, kamu ve özel sektörde iyileştirmeler yapılmasına izin vermek, vatandaşların yaşamlarına ekonomik faydalar ve iyileştirmeler sağlamak için özel güvenlik sistemi ile bulutta veya sunucularda saklanır.
Bu tür şehirlerin sisteminde kullanılan diğer teknolojik sistemler;
Akıllı şehirler, bağlı IoT cihazları ve diğer teknolojilerden oluşan bir ağ aracılığıyla yaşam kalitesini iyileştirmek ve ekonomik büyümeyi sağlamak için toplama, analiz, iletişim ve eylem adımlarını kullanır.
Akıllı Şehirler Güvenilir Mi?
Akıllı şehirler şehrin ve halkın tüm ihtiyacını en basit, son teknoloji ile giderirken geriye tek bir soru kalıyor, akıllı şehirler güvenli mi? Birçok teknoloji ve ağın kullanılmasıyla oluşan bu sistem siber saldırılara ve veri hırsızlarına karşı koruma sağlıyorken aynı zamanda bildirilen verilerin doğru olduğu konusunda nasıl emin olunacak?
Bu şehirlerin güvenlik ihtiyaçları fiziksel veri kasaları, esnek kimlik doğrulama yöntemi ve kimlik çözümleri gibi birçok önlemi de beraberinde getirmektedir. Bunun için devletin, özel sektör kuruluşunun, yazılım geliştiricilerin, cihaz üreticilerinin, enerji sağlayıcılarının ve ağ hizmeti yöneticilerinin birlikte çalışması gerekmektedir.
Kullanılabilirlik, dürüstlük, gizlilik ve hesap verilebilirlik ilkelerine dayanarak halka güvenlik yasası oluşturulabilir. Birçok ülke akıllı şehirler için harekete geçip, farklı aşamalarda yol kat ederken tamamen akıllı şehir düzenine geçen ve bu konuda öncülük eden şehirler var. Bu şehirler,
Kaynaklar:
https://www.twi-global.com/technical-knowledge/faqs/what-is-a-smart-city
http://smartcityhub.com/governance-economy/what-is-a-smart-city/
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...