Günümüzde altyapısı birçok teknolojik alete dayanan ve ''Bilişim Çağı'' denilen terimle sıklıkla karşılaşmaktayız. Bu terim, 1990'lı yıllar ile şuan ki zamanımız arasındaki süreye verilen addır. Hayatımızın her alanında gördüğümüz temel şeylerin ardında nasıl bir dünya olduğunu düşündünüz mü hiç? Girişim, teknoloji, sermaye, şirket... bu kelimeler sizin için merak uyandırıyorsa, ben de kendi şirketimi kurmak istiyorum diyorsanız bu yazı tam size göre!
Peki girişim nedir? Girişim, insanların ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda, planlı olarak üretim yapan, yeni teknolojiler kullanan ve ürünleri geliştiren ekonomik bir birimdir. Girişimcilik ile arasındaki fark ise girişimcilikte bu faktörlerin birleştirilip etkili bir organizasyon halinde kurulmasıdır. Bir başka deyişle eylemi resmi o bu noktada devreye giren kişi girişimcidir. Cesurca davranarak mal larak gerçekleştirmektir. Tam ve hizmet üretmek için kazançlı yoldan işini oluşturur. Cesaret gerekmesinin sebebi, girişimci işi hayata geçirirken sağlam adımlar atmalı ve risklere karşı hazırlıklı olmalıdır. Çünkü ortada risk sermayesi gibi bir unsur vardır.
Temelde kar amacı güderek ilerleyen fakat aynı zamanda toplumun da hayatını kolaylaştıracak yönde çalışmalar yapan alandır girişimcilik. Hakkında bilinmesi gerekenler, engin bir deniz gibi görünse de biraz araştırmayla çok da karmaşık olmadığını anlayabilirsiniz.
Dahası, birbirinden farklı konseptleri bulunmaktadır. Bunlar İç Girişimcilik, Ticari Girişimcilik, Kadın Girişimciliği, Sosyal Girişimcilik, Kamu Girişimciliği ve Sanal Girişimcilik olarak ayrılmaktadır. Kurmak istediğiniz, aklınızdaki iş projesi bunlardan hangisine dahilse veya yakınsa o ana başlık altında ilerlemek sizlere kolaylık sağlayacaktır.
RiskSermayesi kavramının orijinal karşılığı Venture Capital’dir (VC). Kader, cüret, cesaret anlamınagelen venture terimi, yöntemin özüne uygun biçimde genellikle yeni veya spekülatif yatırımkonusunda istekli olan girişimcilerin sermayelerine katkıda bulunan ve bu yatırımlar içinkullanılabilen kaynak anlamında kullanılmaktadır.
Risk sermayesindeki amaç, özellikle yeni kurulmuş şirketler için finansal ihtiyaçtır. Bunun arkasındaki fikir; yatırımcı, yeni kurulmuş bir şirkete destek sağlarsa ve eğer o kurum başarılı olursa bir süre sonra büyük kazançlar geri elde edebilir. Ki isminden de görüldüğü üzere riskli olduğu için elde edilemeyebilir de. Bu yüzden hazırlıklı olmak ve zekice davranmak en önemli faktördür.
Aslında kulağımızın çok aşina olduğu, girişimcilikte öncü olmuş isimler vardır. Bilgisayar uzmanı olarak bilinen, Apple Computer Inc.'ın kurucu ortaklarından biri Steve Jobs, dünyanın en büyük bilgisayar yazılımı şirketi olan Microsoft’un kurucu ortağı olan Bill Gates, genç olmasıyla ve yaptığı Facebook girişimiyle ün salmış Mark Zuckerberg ve kadın giyiminde devrim yapan iş uygulamalarıyla başarıya ulaşan Coco Chanel gibi isimler başlıca kişilerdir.
Türklerin yurt dışında kurdukları ve temsil ettikleri oldukça ünlü girişimler vardır. Bunlardan ilk örneğimize, 2006 yılında Eren Bali tarafından kurulan 'i gösterebiliriz. Bali, ilk başlarda gerekli yatırımı bulamamış olsa da sonrasında 2 ortağıyla daha harekete geçmiş ve başarıya ulaşmıştır. Şuan en ünlü online eğitim sitelerinden biri olarak dünyaya hizmet veriyor.
Bir diğer girişim örneği, Firdevs ve Melike Abacıoğlu kardeşler tarafından ortaya çıkarılan Y Combinator'a ait kurumsal mobil sağlık platformu atılımıdır. Harvard ve Stanford üniversitelerinden mezun olduktan sonra 2015'te “izlenebilir sağlık” adlı projeyi kurdular. Masa başı çalışan insanlarda kalp ve damar ya da diyabet gibi hastalıkların riskinin daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. Projenin amacı, bu çalışanların her birine dijital sağlık koçu sağlamaktır.
Nevzat Aydın'ın 2001'de kurduğu 'nden kim haberdar değil ki? Fakat elbette ki 2001'de değil 2010'da aldığı yaklaşık 25 bin sipariş sonrası ünlendi. Türkiye'de internet faaliyeti gösterip 1 milyar TL yatırım alabilen ilk şirket 2015'te Yemek Sepeti olmuştur. 2010 yılında eski ABD başkanı Barack Obama tarafından düzenlenen Girişimcilik Zirvesi listesinde de yer almayı başarabilmiştir.
Silikon Vadisi, Kuzey Kaliforniya'daki San Francisco Körfez Bölgesi'nin güneyinde kalan; ileri teknoloji, inovasyon, risk sermayesi ve sosyal medya şirketlerinin küresel merkezi olarak görülen bölgenin adıdır. Binlerce teknoloji şirketi orada yer almaktadır. Bu şirketlere; eBay, Twitter, Tesla, Inc. , Apple, Netflix, Intel, PayPal gibi yüksek teknoloji ile ilgili sektörler örnek verilebilir. Buna ek olarak, bazı şirketler Fortune 1000 listesinde yer almaktadır. Silikon Vadisi, teknolojinin başkenti sayılır ve bunun kesin bir sebebi henüz ortaya çıkmamıştır. Sadece bazı kimseler tarafından görüşler vardır. Süregelen, bir nevi sirkülasyon içinde şirketlerin çalışmaları ve bunun üzerine katılarak oluşturulan ekosisteme devam eden davranışsal bir durumdur. Birbirleri ile etkileşim halinde ve birbirlerinden faydalanarak döngüyü sürdürürler. İngilizce adı Silicon Valley'dir. İsminin anlamı silikon temelli çiplerin oluşturulmasında ve üretiminde uzmanlaşmış şirketlerin bu bölgede yerleşik hayata geçmesine dayanmaktadır.
Türkiye'de son zamanlarda oldukça popüler olan ve pandemi sebebiyle de yoğun ilgi gören Getir markası değerini katladı. Silikon Vadisi'nin önemli ve önde gelen yatırımcılarından olan Michael Moritz tarafından 128 milyon dolar yatırım fonu sağlandı.
Yakın zamanda tahmin edilen Silikon Vadisi ile ilgili bir haber duyuldu. Bir sonraki girişimcilik devriminin iklim değişikliği ve Covid-19 krizinin mücadelesiyle alakalı bir haber. Elon Musk, Peter Thiel, Keith Rabois gibi yüksek profilli risk sermayedarlarının California'dan ayrılacağı söyleniyor. Sebebi ise, Covid-19 sürecinde uzaktan çalışarak ve daha az kalabalıklarda çalışmanın etkisinin daha büyük olduğunu keşfettiler.
Prens Harry'nin, Silikon Vadisi'nde işe başlayacağı Wall Street gazetesi tarafından açıklandı. Sussex Dükü, bir koçluk ve akıl sağlığı firması olan BetterUp Inc.'in baş etki sorumlusu olarak görev yapacak. Prens Harry gazeteye gönderdiği e-postada, insanlara yardım etmek istediğini ve hayatlarında etki yaratmaya yardımcı olmayı düşündüğünü söyledi. Ayrıca kişisel gelişim koçluğunun her alanda sonsuz olanak sağlayabildiğini söyledi. Prensin görev alacağı Better-Up şirketi geçen ay, 125 milyon dolarlık D Serisi fon sağladığını ve şirketin değerlemesini 1,73 milyar dolara çıkardığını duyurdu.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...