Geçirdiğimiz pandemi dönemi sonrasında ofisler ve çalışma alanları büyük öneme sahip oldu. Kapalı ofislerden daha çok interaktif bir çalışma modelini desteklemeyi hedefleyen OfficeYard Yönetici Ortağı Enver Armağan Yılmaz ve Kurucu Ortağı Müge Yılmaz ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik!
İlginizi Çekebilir: Interny Kurucusu Sait Bayram ile Röportaj Yaptık
Çalışma alanlarının her geçen gün önemli olduğu günümüzde OfficeYard girişiminiz hakkında bilgi verebilir misiniz?
OfficeYard doğa ile iç içe çalışabileceğiniz, farklı sektörlerdeki insanlar ile birlikte olabileceğiniz, yeni bir çalışma ve en önemlisi yaşam alanı oluşturmayı hedefleyen paylaşımlı ofis sisteminde çalışan, içerisinde sanal ofis kiralama, günlük kullanım, uzun dönem ofis kiralama, şirket veya gruplara yönelik etkinlik ve organizasyon gibi hizmetlerin yer aldığı bir girişimdir.Misyonumuz müşterilerimize doğanın rahatlatıcı atmosfer içerisinde daha sürdürülebilir, çevresel bilinci arttırmaya odaklı ve yenilikçi bir ofis alanı sağlamaktır.
Sizin de belirttiğiniz gibi çalışma alanları günümüzde çok önemli hale geliyor. Özellikle kalabalık şehirlerde hangi sektörde çalışırsanız çalışın insanlar günün yarısını maalesef ki yoğun iş temposu altında şehrin kaosu içerisinde kapalı alanlarda geçirmek zorunda kalıyor. Kimi zaman geliyor, hafta sonu bile doğa ile iç içe olmaya vakit bulamıyor. Fakat, çalışma koşullarını kendimize eziyete çevirmektense kendimizi değerli kılarak belli kurallar ve disiplinlerle belirleyebiliriz. Dönem ve gidişat artık bu yöndedir.
OfficeYard olarak, amacımız yoğun ve stresli olan çalışma günlerinde Freelance çalışanların, Startupların, şirketlerin, şehirde kalmış beyaz yaka çalışanların hem doğa içerisinde olup hem işlerini yönetebilmeleri hem de kendilerini doğanın ritmine kaptırmalarını sağlayarak daha sağlıklı bir çalışma ortamı sunmaktır. Doğada olmanın insanların daha üretken, yaratıcı ve sağlıklı olmasına yardımcı olabileceğine ve dolayısı ile bu motivasyonunun iş hedeflerine ulaşmalarına destek olacağına inanıyoruz.
Ofislerimiz Riva’da yaklaşık 5 dönüm bir arazi içerisinde yer alıyor. Ön bahçemiz, deniz manzaralı terasımız, farklı hava koşullarında kullanılmak üzere kapalı alanlarımız mevcut. Tüm alanlarımız bol doğal ışık, açık alanlara erişim ve doğada olmamızdan kaynaklı kaliteli hava ile hem işlevsel hem de rahatlatıcı olacak şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca teknolojik alt yapı, WiFi, çıktı alma, iletişim süreçleri ve yiyecek ve içecek gibi iş hayatınızı kolaylaştıracak çeşitli olanaklar ve hizmetler sunuyoruz. Çevresel etkimizi azaltmaya ve müşterilerimiz ve çalışanlarımız için daha destekleyici bir çalışma ortamı yaratmaya kararlıyız. Doğada çalışarak hepimizin gelişebileceğine inanıyoruz.
OfficeYard girişiminin artıları nelerdir?
Nasıl ki özel hayatımızda kendimize sosyal bir hayat, vakit geçirmekten zevk alabileceğimiz yaşam alanları veya çevre oluşturmak hayat kalitemiz için önemliyse, biz de benzer düşünceyi iş fikrimize yansıttık. İnsanlar özel hayatlarında yaşam kalitesini arttırmak için alternatifler oluştururken neden bunu çalışma hayatlarımıza da uyarlamayalım ki? OfficeYard’da kendinize yeni ve sıra dışı bir yaşam alanı oluşturabilirsiniz.
Dilerseniz bahçemizdeki dinlenme alanlarında veya deniz manzaralı terasımızda sessizlik ve temiz hava içerisinde dinlenebilir, bilgisayarınızı alıp çalışabilirsiniz. Tesisimizin aynı zamanda hava koşullarına özel kapalı alanı da bulunmaktadır.Alanlarımızın hepsinde internet ve elektrik alt yapısı mevcuttur. Girişim ekosistemi içerisinde birçok farklı sektördeki insanlar ile bir araya gelebilirsiniz, toplantılarınızı farklı alanlarda gerçekleştirebilirsiniz, normalde fırsat bulamadığınız farklı hobi alanlarımızda yeni deneyimler kazanabilirsiniz. Çevre ve doğa bilincine ayrıca çok önem veriyoruz ve bu bilincin giderek artmasını sağlamak markamızın ana görevlerinden biri. O yüzden programımızda çevre ile ilgili workshoplar çok sık yer alacaktır.
Girişimin arka planında çalışan kaç kişi bulunuyor?
Yönetim Kurulu Başkanı ve Yönetici ortak olarak benim dışımda, Sevgili Genel Müdürümüz ve Kurucu Ortağımız Müge Yılmaz, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız ve Kurucu Ortağımız Burak Tekant ve Teknik Müdürümüz ve Kurucu Ortağımız Ahmet Tekant ile birlikte şimdilik 4 kişilik muhteşem bir ekibiz.
OfficeYard’i oluşturma motivasyonunuz nedir?
Biz aslında ilk olarak kendi deneyimlerimizden ve bazı farkındalıklarımızdan yola çıkarak, bize iyi gelenin başkalarına da iyi gelmesi motivasyonu ile projemizin temellerini atmaya başladık. Önceki çalışma hayatımızdaki kurumsal firmalarda çalışıyorduk.
Bundan 3 sene önce pandeminin çıkmasıyla birlikte insanlar sokağa çıkma yasağına maruz kaldı, Sistemini uyarlayamaz olarak düşünülen Bankalar bile Hibrit çalışma modelini benimsedi ve sorunsuz olarak çalışanlarına uyarladı, yani %80 şirket hibrit çalışır oldu. Bu şirketlerin ve çalışanların, Fütürist olarakta bakıldığında internetin olduğu her yerde çalışabildiklerini gösterdi. Dünya olarak eve kapandık, 4 duvar arasında aylar geçti, bunaldık hatta daraldık. Yasakların ilk kalkışıyla birlikte hatta çok net hatırlıyorum 1 Haziran 2020 tarihinde şehirler arası yasağın kalktığı ilk gün eşimle birlikte İstanbul’dan İzmit’e rahmetli Pamuk babaannemin bahçeli evine gittik. Babaannemin vefatından sonra ev bakımsız kalmıştı, Eşimle birlikte 1 aylık peyzaj ve tadilat sonrası tabiri caizse cennete çevirdik.
Evden çalıştığımız dönemde bahçe bizim için ofis haline gelmişti. Çalıştığımız sürede doğanın içerisinde olmak çalışırken karşımıza çıkan olumsuz durumları daha kolay tolere etmemize, işimizi daha keyifli bir şekilde yönetmemize ve verimliliğimizin artmasına bizim tahminimizden çok daha fazla katkı sağladı. Öğle aralarımızda mangal yapıyor, bahçede kendimize yarattığımız hobi alanlarında vakit geçiriyorduk. Haftasonları arkadaşlarımız geliyor, hatta bazı iş arkadaşlarımız hafta içleri evden çalışmak yerine bizde çalışmayı tercih ediyorlardı. Buradan yola çıkarak bunu insanlara fayda sağlayacak bir model haline çevirme fikrinden, Doğada çalışma ofisleri, “Çalışma Ofisini Yeniden Hayal Et!” sloganımızla “OfficeYard” ı kurduk.
Okuyucularımız arasında yeni bir girişim için cesaretlenmek isteyen kişiler olabilir. Onlara nasıl tavsiyeler verirsiniz?
Yapacakları iş gerçekten insanlara fayda sağlayacak mı? Bu konuyu derin derin düşünmeleri gerekir. Ayrıca yeni iş fikirleri üretmek aslında sanıldığı kadar zor değil. Çoğu buluşlar var olan bir şeyin üstüne eklenen fikirlerden çıkar. Bir de arkadaşların fikri varsa %100’e ulaşsın sonra adımımı atayım düşüncesi çok yanlış, sonra fikrin altında ezilebilirler. Her fikir, her iş süreci mutlaka her geçen gün gelişmeli ve daha da sürdürülebilir hale gelmelidir. Bu yüzden işe en yalın hali ile başlamak ve sonrasındaki iş süreçlerinde gelişmeleri çok yakından takip ederek iş fikrini her zaman gelişime ve değişime uygun bir model üzerine kurmalarının faydalı olacağını düşünüyorum. Geçenlerde doğaçlama bir cümle oluşturdum :) “Hiçbir girişim %100 değildir ve hiçbir zaman %100 olmaz”
OfficeYard girişimini oluştururken karşılaştığınız olumsuzluklar nelerdir?
İlk başta stres geliyor sanırım, hatta muazzam bir stres, bizim projemiz 2 sene kâğıt üzerinde çalışılmış bir projedir. Her türlü önlemimiz var, pazar araştırmamız var, stratejilerimiz mevcut ama adım attıktan sonra her şey istediğiniz gibi yolunda gitmiyor. Uykusuz geceler, sürekli beyin fırtınaları ve karşınıza çıkan problemleri en hızlı çözümleri bulmanız ve uygulamanız gerekiyor. Bence en acı tarafı ailenize ayırdığınız vaktin iş modeliniz oturana kadar çok az olması. Fedakârlık gerekiyor ama en önemlisiyse bu uğraşlarınızın onlar için olduğunu bilmek, doğru adımlarla ilerlenirse her şeyin gerçekten güzel olacağını hiçbir zaman unutmadan, sürekli yüksek kalmanın bir yolunu bulmak gerekiyor.
OfficeYard girişimini rakiplerinden ayıran en belirgin özellik nedir?
Aslında biz bu iş modelini oluştururken sektördeki diğer oyuncuları tam olarak rakiplerimiz olarak adlandırmak istemedik. Çünkü sunduğumuz değerin mevcut ekosisteme de çok faydalı olacağına inanıyoruz. Şehir merkezinde olan paylaşımlı ofisler de iş hayatına zaten çok önemli değerler oluşturuyor ve katkı sağlıyor. Biz aslında mevcut yapının sunduğu değerlere ek olarak, doğa içerisinde yeni bir yaşam ve çalışma alanı fırsatı ekliyoruz ve insanlara yeni bir katma değer sunuyoruz. Bununla ilgili zaten hali hazırdaki paylaşımlı ofislerle bazı iş birlikleri görüşmelerimiz bulunuyor, eminin taraflar için de win-win bir çalışma modeli ortaya çıkacaktır.
OfficeYard’in gelecek hedeflerinden bahsedebilir misiniz?
“OfficeYard” ın 5, 10,15 senelik hedefleri ve planları mevcut. ilk 5 senede 3 bölgeye yayılmak ve daha çok kişiye kurduğumuz yaşam alanlarını ulaştırmak istiyoruz. Fakat zaman ne gösterir bilinmez, bazı iş birlikleri ile franchising seçeneğini de devreye sokarak daha farklı bir yayılma stratejisi de uygulayabiliriz. Sonraki periyotta yurt dışına yayılmak ve dünya genelinde modelimize uygun iş turizmini başlatmak istiyoruz.
Farklı bir alanda girişim geliştirme planlarınız var mı? Var ise bahsedebilir misiniz?
Patent başvurusu yaptığımız bir iş modelimiz daha var, şirketlerin veya bireylerin bir platform üzerinden üyelik sistemiyle ilerleyeceği ve “OfficeYard” a uygun bir modelle yapılacak bir iş. Onun üstünde çalışmaktayız önümüzdeki senelerde adımını atmış olacağız, sürpriz olsun :)
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...